ČSCHMS: Přehled kandidátů na post předsedy ČSCHMS

30.03.2022,  Kamil Malát

 

Nečekané úmrtí předsedy svazu RNDr. Martina Tichého vyvolalo potřebu svolání mimořádné členské schůze a zvolení nového vrcholného představitele našeho svazu. Toto volební setkání členů našeho svazu se uskuteční 11. dubna 2022 od 13 hodin v hotelu Skalský dvůr (pozvánka zde). Abyste měli možnost seznámit se v předstihu s jednotlivými kandidáty, představíme vám jednotlivé uchazeče o post předsedy ČSCHMS prostřednictvím našich stránek. V pátek odpoledne 8.4. od 15:30 hodin pak s kandidáty uspořádáme otevřenou online debatu, ke které se budou moci přidat všichni členové svazu.

Pozvánka na tuto předvolební diskuzi bude odeslána v pátek dopoledne všem členům svazu, kteří vyplní elektrickou přihlášku k účasti na mimořádné členské schůzi (návratku, jenž je možné vyplnit do půlnoci 7.4., najdete pod tímto odkazem) a bude jen na vás, zda se jí zúčastníte či nikoliv. Na této online debatě, která poběží na platformě MS Teams, se vám jednotliví kandidáti nejenom osobně představí, ale budete mít rovněž možnost klást jim otázky a udělat si tak lepší obrázek o jejich názorech.

Kandidáti na post předsedy ČSCHMS (stav k 30.3.2022 dle pořadí nahlášení):

• Milan Nechvátal – chovatel plemene aberdeen angus
• Ing. Jan Machač – chovatel plemene hereford
• Ing. Jan Chroust – chovatel plemene blonde d’Aquitaine

Níže najdete krátké představení jednotlivých kandidátů sestavené podle jimi dodaných informací.

*******************************************************************************

Ing. Jan MACHAČ

Jmenuji se Jan Machač, je mi 53 let, bydlím v obci Chřibská, která se nachází v Ústeckém kraji v okrese Děčín. Vysokoškolské studium stavebního zaměření jsem dokončil v roce 1994. Po studiu jsem se věnoval 20 let vedení stavební činnosti – přes přípravu staveb, řízení a vlastní provádění staveb, zprovoznění a kolaudace a až po rozjezd vlastních provozů. Během svého působení jsem spolupracoval s firmami jako jsou Makro Cash and Carry, Metro Properties, Unilever-Algida, Coca Cola, Frigospol Slovakia, CCU, AMANN aj.

Moje zemědělská činnost se začala psát v roce 2000, kdy jsem založil rodinnou ekologickou farmu (Farma Machač Chřibská – zemědělství-ekologie) a také společnost SFIM CZ s.r.o., která se zabývá stavebním managementem primárně v oblasti zemědělství, a to nejenom na území České republiky. Spolu se svým synem a dvěma zaměstnanci hospodařím na cca 350 ha v oblasti Národního parku České Švýcarsko, SCHKO Lužické hory a SCHKO Labské pískovce v průměrné nadmořské výšce cca 400 m n.m. Většina obhospodařovaných pozemků je TTP, několik ha je i orné půdy. Hlavním předmětem farmy je živočišná výroba zaměřená na chov masného plemene Hereford a ovcí plemene Zwartbles s důsledným zaměřením na kvalitní produkci plemenného materiálu a produkci domácího vyzrálého masa, toto vše spojené s kvalitní údržbou obhospodařované krajiny (většina pozemků v LFA) v souladu s principy ekologického hospodaření. Ekologie pro nás není jen nálepka, ale životní přesvědčení! Základní stádo aktuálně čítá 90 herefodských matek u nichž realizuji nejenom přirozenou plemenitbu, ale ve značné míře také inseminaci a v menší míře i ET (na hospodářství mimo bio režim). Okrajově se zabýváme také chovem koní.

Řádným členem ČSCHMS jsem od dubna 2003, kdy jsem zapsán v PK HE. Od března 2010 jsem byl zvolen předsedou Klubu chovatelů plemene hereford. Mou hlavní vizí v rámci činnosti pro klub bylo pozvednutí chovu plemene hereford, lepší komunikace napříč všemi jeho členy a to například formou aktivní účasti na výstavách, kdy se snažím jít ostatním chovatelům příkladem.

Ačkoliv hlavní zaměření farmy je na produkci plemenného materiálu (jalovice, býčci), neméně důležitou součástí mého podnikání je prodej kvalitního vyzrálého herefordského masa ve formě vakuově zabalených balíčků dle jednotlivých druhů, prodej přímo ze dvora farmy, prodej prostřednictvím rozvozu (pojízdná prodejna) a zásobování restaurací. Má filozofie vychází ze snahy o vytvoření kompletního zemědělského řetězce – od kvalitního odchovu, extenzivního výkrmu, přes bezstresovou porážku až po vlastní zpracování masa a prodej koncovým zákazníkům.

Kromě zemědělství a okrajově stavební činnosti, jsem činný rovněž v zastupitelstvu obce Chřibská. Společně s rodinou a zastupiteli obce provozuji taktéž restauraci Radnice v Chřibské, která kromě klasické restaurace zahrnuje i velký společenský sál, minibowling, minigolfové hřiště, areál volného času s hřištěm pro děti a kavárnu.

Důvodem, proč jsem se rozhodl kandidovat na post předsedy svazu, je to, že mi není lhostejný další vývoj tohoto profesního spolku. Podařilo se nám společně vybudovat silnou organizaci a byl bych rád, aby si svaz toto postavení udržel a rozvíjel ho. S rostoucím počtem členů se pochopitelně i různí jejich názory. Mám ale za to, že otevřenou komunikací a férovým dialogem za současného dodržování demokratických principů s jasně stanovenými a respektovanými pravidly, je možné svaz rozvíjet v zájmu všech jeho členů. Domnívám se, že svými profesními a životními zkušenostmi, pozitivním myšlením a neutuchajícím elánem k tomu mohu přispět. Jsem zastáncem rázného profesionálního vedení svazu a jeho činnosti ve všech úrovňových složkách. K tomu bude nezbytné provést změny ve stanovách s přihlédnutím k potřebám jednotlivých chovatelských sdružení-klubů, a to včetně výraznějšího posílení zastupitelnosti jednotlivých představitelů svazu. Ve svém působení bych se rovněž rád zaměřil na vyřešení vleklých sporů chovatelů AA v návaznosti na jejich zastupování ve složkách svazu, které, ač se týkají pouze úzké skupiny chovatelů, negativně ovlivňují atmosféru v celém svazu. Rád by se také věnoval zvýraznění pozice zaměstnanců svazu v návaznosti na jejich výchovu a vzdělávání, aby byl zajištěn jejich profesní růst, který se pozitivně odrazí v úrovni poskytovaného servisu. Neméně důležitou roli vidím v péči a výchově chovatelských juniorů, kteří jsou budoucnost našich chovů zcela zásadní.

Celý život se řídím heslem, že s pozitivním myšlením se dají vyřešit i velké problémy a překonat nemalé překážky. A tento princip bych rád uplatňoval i při řízení celého svazu – od jednání v rámci orgánů svazu, přes zastupování svazu navenek až po komunikaci s jeho zaměstnanci.

*******************************************************************************

Ing. Jan CHROUST

Jmenuji se Jan Chroust, je mi 47 let a na svém hospodářství v obci Jimramovské Pavlovice na Vysočině se věnuji chovu plemene blonde d’Aquitaine. Vysokou školu jsem absolvoval v roce 2000 na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně obor všeobecné zemědělství. Po studiích jsem pracoval pro firmu Bovet a.s. zabývající se embyrostansferem, od roku 2005 jsem zaměstnancem firmy Genoservis a.s., dnes CBS genetics. Firma se zabývá obchodem s genetikou skotu a prasat. Kromě těchto aktivit několik let spolupracuji na realizacích zemědělských výstav (NVHZ, Techagro, Lysá nad Labem aj.).

Rodinné hospodářství, které bylo založeno mými rodiči krátce po revoluci, jsem po nich převzal v roce 2006. Na chodu farmy se však podílím od samotného vzniku. Na farmě chováme po celou dobu výhradně plemeno blonde d’Aquitaine. Hospodaříme v nadmořské výšce 550 m. n. m. na zhruba 70 ha TTP, stádo čítá okolo 30 čistokrevných matek. S výhradním používáním inseminace jako jediné reprodukční techniky je hlavním cílem produkce kvalitního plemenného materiálu. Prodáváme také embrya z vlastní produkce. Zvířata, která nesplňují parametry, či se jiným způsobem nehodí k odchovu, jsou vykrmována a zpracována formou prodeje ze dvora.

Členem svazu jsem od roku 2006, ale již před tím jsem s chovateli úzce spolupracoval při různých chovatelských akcích. V roce 2017 jsem byl zvolen do čela Klubu chovatelů BA, v rámci něhož zastávám i pozici předsedy rady PK. Působím také jako předseda svazového Grémia předsedů rad plemenných knih.

Jsem ženatý a mám dvě děti.

Ke kandidatuře na pozici předsedy svazu jsem se rozhodl na základě podpory části chovatelů, kterým stejně jako mně na osudu svazu záleží. Přál bych si, aby se uklidnila vypjatá situace, která vychází podle mého názoru pouze s nedostatečné komunikace vedené snahou určitých skupin za každou cenu „obhájit svou pravdu“. Byl bych rád, aby se svaz z lidského pohledu vrátil do kolejí, v kterých si ho pamatuji z dob jeho začátků. Současně ale nesmí zůstat zakonzervovaný, ale naopak musí být moderním spolkem sledující aktivně celosvětové trendy a ty podchycovat pro jeho chovatele. K tomu patří nezbytné nadšení chovatelů, dělat práci také srdcem (a ne pouze přes peněženku) a také mít radost z toho, že se daří i jiným.

Vývoj posledních měsíců nám jasně ukázal, že k větší profesionalizaci bude nutná úprava svazové legislativy. Ta by měla být jednoduchá, ale funkční a případné „díry“ v ní by neměly být zneužívány v něčí prospěch (či neprospěch), ale naopak by měly sloužit jako podnět k nápravě. Například stanovy, v podobě jak je známe, jsou z dnešního pohledu nevyhovující a potřebují značné úpravy. Dílčí změny si podle mne zaslouží i šlechtitelské programy, a možná i část metodik.

Přál bych si, abychom neodcházeli od základních principů šlechtění a nenechali se zlákat pozlátkem rychlého zisku, ale tvořili něco, co nás rámcově přesahuje. Vím, že řada z vás to neslyší ráda, ale šlechtění je důvod, proč kdysi náš svaz vznikl.

Rád bych se stal předsedou všech chovatelů zapsaných ve svazu bez ohledu na formu, velikost či chované plemeno. Je mnohem více toho, co nás spojuje, než rozděluje a to mne naplňuje nadějí, že jsme schopni problémy řešit efektivně a s nadhledem. Ti z vás, kteří mne znají, vědí, že jsem schopen pragmatického uvažování postaveného na faktech. Problémy rád řeším v klidu. Nejsem příznivcem bouřlivých emocí, neboť ty naopak vedou pouze k dalším problémům. Pohybuji se i v jiném prostředí, než je pouze vlastní farma, což mi umožňuje vnímat problémy také z jiné perspektivy. Při stovkách jednání jsem poznal mnoho zajímavých lidí z nejrůznějších oborů. Mám za to, že to mne naučilo nejenom se lépe vcítit do názorů ostatních, ale získal jsem i cenné zkušenosti a kontakty, které bych mohl zúročit při práci pro svaz. Schopnost naslouchat a řešit věci s respektem k názorům druhých je to, co bych rád uplatňoval i při řízení svazu.

*******************************************************************************

Milan NECHVÁTAL

Milan Nechvátal se svobodně rozhodl, že se chovatelům představí až na mimořádné členské schůzi před volbou.