AgroRisk – Systém včasné výstrahy před negativními dopady počasí v zemědělství- už jste jej vyzkoušeli?

 

Jednou z možností, jak reagovat na dopady často nepříznivého vývoje počasí je podstatně intenzivnější využívání systémů včasné výstrahy, kombinujících aktuální a předpovězená meteorologická a fenologická data pro výskyt abiotických stresů, ale současně i na počasí závislých patogenů a škůdců. Pro řešení těchto problémů byl vytvořen systém agrorisk.cz, spuštěn 25. 1. 2021), který v sobě v první fázi zahrnuje řadu abiotických stresů (monitoring a předpověď vymrzání rostlin, jarních mrazíků, silného větru, vysokých teplot, sucha, teplot pro příjem živin, vhodného počasí pro agrotechnická opatření, poléhání porostů, vyležení) a dále dvacet biotických stresů (např. zavíječ kukuřičný, mšice broskvoňová, plíseň bramborová, stéblolam) si klade za cíl nabídnout uživatelům informace o potenciálním výskytu a předpovědi rizik v prakticky využitelném prostorovém a časovém rozlišení.

Systém je veřejně přístupný každému uživateli na webových stránkách agrorisk.cz, kde jsou bezplatně nabízeny denně aktualizované informace o potenciálním výskytu sledovaných abiotických (neživých) i biotických (živých) škodlivých či omezujících faktorů pro rostlinou produkci.

Více na webu agrorisk.cz nebo https://zemedelec.cz/novy-portal-agrorisk-muze-zemedelcum-pomoci-s-pestebnimi-riziky/


Ukázka Aktualit:

 

teploty kolem bodu mrazu čekejme hlavně ve středu a ve čtvrtek.

Od 18.4.2022 nás bude nejdříve ovlivňovat tlaková níže nad východem Evropy, v druhé polovině týdne naopak tlaková níže směrem od Atlantiku. Dešťové srážky čekáme hlavně v úterý a v neděli, poté se mohou objevit slabší přeháňky ještě v pátek. Modely se tentokrát celkem liší v tom, kolik srážek v dalších 10 dnech spadne. Model ECMWF je optimističtější a čeká mezi 10-25 mm, naopak model GFS jen do 10 mm. Situace je tedy celkem nejistá a bude se pravděpodobně ještě měnit. Oteplení čekáme od čtvrtka, kdy maxima se dostanou nad hranici 15°C. Poté se bude stále postupně pomalu oteplovat a o víkendu může být okolo 18°C. Noční teploty se k bodu mrazu dostanou ve středu a ve čtvrtek ráno. Půdní sucho se nám příliš v dalších 10 dnech měnit nebude. Snížená půdní vlhkost bude stále na 70 % území republiky. Mírné a horší sucho bude na 50 % území i za 10 dnů.

Střednědobý výhled do 4. května předpokládá, že podprůměrné teploty budou jen do pátku, ale poté by měly být teploty většinou mírně nad dlouhodobým průměrem. Naopak počátkem května čekáme teploty slabě podprůměrné. Srážek by mělo být relativně málo.

Dlouhodobá předpověď do 30. května předpokládá, že většina období ve svých týdenních odchylkách bude teplotně průměrná. Pouze období mezi 9-23. květnem by mohlo být lehce nadprůměrně teplé. Srážky opět nevykazují v tomto typu předpovědi žádný zvláštní signál.

Zbytek dubna by měl být teplotně většinou průměrný s menším množstvím srážek, i když v tomto se modely liší. I v případě optimističtější předpovědi lze čekat, že se půdní sucho v dalších 10 dnech nezmění.