Stav podzemních vod se na území ČR nadále zlepšuje a celkově dosahuje mírně nadnormální úrovně, počasí však komplikuje sklizeň zemědělcům

 

Situace s hladinou podzemních vod se  výrazně zlepšila zejména na Moravě. A to i díky srážkově velmi vydatným týdnům v červnu. Na střední a jižní Moravě, kde se vyskytují horniny se zhoršenou propustností pro vodu, se situace zlepšila až na normální úroveň.

V Čechách je situace nejpříznivější ve východních a severovýchodních Čechách, mezi Českomoravskou vrchovinou a Orlickými horami je stav mělkých zvodní mimořádně nadnormální. Na zbylém území Čech převažuje normální stav.

Jedinou oblastí, která zůstává silně podnormální, je oblast Mostecka, kde se může částečně projevovat efekt srážkového stínu pod Krušnými horami.

Zemědělci se však na nás obrací s problémem, že deštivé počasí komplikuje i seče (pozn. red – které musí dle pravidel SZIF proběhnout do 31.7.) .Sklizeň píce a její kvalita je závislá na termínu sklizně i počasí. Při deštivém počasí se kvalita velmi zhoršuje.

Zdroj: ČHMÚ a ČMSZP