Reforma společné zemědělské politiky (SZP) EU je v současné době v tzv. Trialogové fázi

Reforma společné zemědělské politiky (SZP) EU je v současné době v tzv. Trialogové fázi: probíhají jednání mezi členskými státy v Radě EU a v Evropském parlamentu, přičemž je přítomna Evropská komise.

Ačkoli má Komise v trialogu pouze roli pozorovatele, může ovlivnit jednání tím, že v nejhorším případě pohrozí stažením svého původního návrhu.

V rozhovoru s nizozemskou televizní stanicí RTL Nieuws upozornil Frans Timmermans na tuto možnost, pokud by konečná dohoda neměla být slučitelná s cíli evropské zelené dohody.

Členské státy byly Timmermansovými komentáři překvapeny a podrážděny a během pondělního včerejšího měsíčníku Rady pro zemědělství a rybolov tuto otázku nastolily, přestože nebyla na pořadu jednání .

Německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová, která v současné době předsedá Radě Agrifish, označila Timmermansovu myšlenku za hrozbu, která „hluboce podráždila a rozhněvala“ všech 27 členských států. Řekla, že poznámka komisaře, že současný návrh SZP je do jisté míry krokem zpět, je „naprostý nesmysl“, a zdůraznila, že se této hrozbě nebude klanět.

„Je bezpodmínečně nutné brát vážné demokratické kompromisy, které byly nalezeny z dobrých důvodů,“ vysvětlil Klöckner na tiskové konferenci. Timmermans o tom nemůže a neměl by pochybovat.

Ministr rovněž poukázal na to, že návrh ministrů zemědělství EU byl do jisté míry ambicióznější než Komise. Je prostě mylné domnívat se, že ministerstva jsou ochotni narušit současný stav.

Zdroj: Euroaktiv.de , ČMSZP