Přeshraniční přesun pracovníků vč. zajištění servisu pro zemědělce je povolen, zemědělství je zařazeno do kritické infrastruktury

Pokud pracovníci opravující a servisují v nezbytně nutných případech výrobní technologie v zemědělské a potravinářské výrobě (včetně výroby obalů), mohou Vám při splnění níže uvedených pravidel zajistit servis.


Pravidla platí pro pracovníky kritické infrastruktury ze zahraničí cestujících na území ČR :

– zahraniční pracovníci musí dodržovat pravidla pro kritické zaměstnance. Zejména se nařizuje všem kritickým zaměstnancům, za které lze považovat všechny zahraniční pracovníky po vstupu na území ČR, aby se zdržovali výhradně na místech určených jejich zaměstnavatelem a omezili jakýkoliv možný rizikový kontakt. Dále pak povinná karanténa, pokud doba předpokládaného pobytu na území ČR je delší než 14 kalendářních dní, nebo pokud doba vycestování trvala déle než 14 kalendářních dní.


Kritickou infrastrukturou v České republice odvětví: ENERGETIKA, VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ, POTRAVINÁŘSTVÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ, ZDRAVOTNICTVÍ, DOPRAVA, KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY, FINANČNÍ TRH A MĚNA, NOUZOVÉ SLUŽBY a VEŘEJNÁ SPRÁVA.

  •  Subjekt, který je svou povahou označen za subjekt kritické infrastruktury, si potvrzení pro pracovníky kritické infrastruktury může vystavit sám, ale musí být opatřen razítkem subjektu a podpisem styčného bezpečnostního pracovníka.
  • Pro subjekty, které nejsou samy o sobě označeny za subjekt kritické infrastruktury, ale jejich činnost je významná pro fungování subjektu kritické infrastruktury (např. pracovníci čistící stanice, kteří čistí cisterny) může potvrzení pro dotčené pracovníky vystavit subjekt kritické infrastruktury, pro který bude činnost zajišťována pracovníky jiného subjektu.
  • Pod výjimku tedy spadají ti pracovníci, jejichž přítomnost je nezbytně nutná k zajištění řádného chodu kritické infrastruktury.
  • Jde o nárazovou nepravidelnou činnost, nikoliv každodenní výkon práce, na nezbytně dlouhou dobu.
  • Nemusí se vždy nutně jednat pouze o zaměstnance, ale pod výjimku spadnou rovněž osoby, které pro prvky kritické infrastruktury vykonávají služby/práce, které jsou pro zajištění chodu této infrastruktury nezbytné.
  • Umožňuje se výjezd servisních pracovníků z ČR za účelem servisu v jiném státě.

VýstřižekSouvisející dokumenty NALEZNETE ZDE:

Pravidla_pro_vstup_na_uzemi_CR_a_karantenni_opatreni_-_20200413 (3)

Vzory potvrzení pro cestování po dobu nouzového stavu

 

Zemědělské subjekty hospodařící v bezprostředním příhraničí -Komplexní informace platné od 14. dubna 2020 od 0:00

 

Přílohy