KORONAVIRUS: Vývoj událostí v čase

V souvislosti s aktuálním výskytem epidemie COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví systematicky monitoruje situaci a je v úzkém spojení jak s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), tak i s experty ze Světová zdravotnická organizace (WHO). Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo pro občany souhrnné informace, které jsou průběžně aktualizovány. 

Ve čtvrtek 19. března 2020 přijala vláda mimořádné opatření, kterým změnila čas vyhrazený seniorům pro nakupování potravin a změnila časovou platnost vyplácení ošetřovného pro rodiče.

Nová opatření

  • Od 20. března 2020 od 00.00 hod. je nově zakázána všem osobám přítomnost ve vybraných maloobchodních prodejnách v čase mezi 7.00 a 9.00 hod. s výjimkou osob nad 65 let a osob, které jsou držiteli průkazu ZTP/P starší 50 let
  • Dále dojde ke změně časové platnosti vyplácení ošetřovného, a to na dobu, po kterou bude zákaz školní docházky platit. Současně také rozhodla o zvýšení věkové hranice dětí z 10 na 13 let. Nárok na ošetřovné mají mít i osoby, které po uzavření denních stacionářů doma pečují o postižené osoby. Nařízení vlády bude platit i zpětně a rodiny, které již ošetřovné čerpají, o ně nebudou muset znovu žádat. Finanční příspěvek byl schválen i pro osoby samostatně výdělečně činné, které v současnosti zůstaly doma kvůli zajištění péče o děti.
  • Od 20. března 2020 platí další výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb, který se nově nevztahuje na činnost realitních kanceláří a služeb účetních a daňových poradců.
  •  Od 21. března 2020 budou tzv. pendleři muset nově při překračování hranic předložit speciální, k tomu určený dokument, tzv. knížku přeshraničního pracovníka, který při odjezdu i návratu potvrdí policie a bude sloužit k prokazování četnosti a pravidelnosti překračování hraniceFormulář je ke stažení na webových stránkách Ministerstva vnitra a k dispozici jej budou mít i policisté na hranicích.

Ve středu 18. března 2020 vláda přijala další mimořádná opatření v rámci boje proti šíření koronaviru SARS CoV-2. Vláda zavedla povinnost nosit ochranné prostředky a vyčlenila seniorům čas pro nakupování potravin. Dle těchto nařízení došlo také k omezení 39 dálkových vlakových linek Českých drah, a.s.

Nová opatření:

  • Od 19. března 2020 od 00.00 hod. se dle usnesení vlády zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest.
  • Od 19. března 2020 od 00.00 hod. je zakázána všem osobám přítomnost ve vybraných maloobchodních prodejnách v čase mezi 10.00 a 12.00 hod. s výjimkou osob nad 65 let.
  • Od 19. března 2020 od 00.00 hod je tzv. ,,pendlerům“ nařízen omezený pohyb na území ČR, a to pouze na nezbytně nutné potřeby s výjimkou:
    • nezbytné cesty za rodinou či osobami blízkými
    • cesty nutné k zajištění potřeb pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc)
    • pohyb v přírodě
    • cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí

Dále ministr zdravotnictví zrušil výjimku ze zákazu návštěv ze zdravotnických zařízení pro otce, kteří chtějí být doprovodem u poroduNadále platí výjimka pro návštěvy nezletilých pacientů. Je tedy nadále přípustné, aby otec navštívil novorozené dítě. Je samozřejmé, že nemocnice má právo nastavit pro tyto návštěvy určitý hygienický režim. Platné výjimky najdete v mimořádném opatření MZ ČR.

V úterý 17. března 2020 vláda schválila návrh nařízení o zákazu distribuce léčiv v souvislosti s epidemií viru SARS-CoV-2. Osoby, které nakoupily léčivě je momentálně nesmějí přeprodávat do zahraničí.

V pondělí 16. března 2020 byly dle usnesení vlády ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách vyjmuty textilní galanterie a prodej textilního materiálu. Dále vláda schválila záruku COVID na podporu podnikatelů a živnostníků, a v neposlední řadě nařídila starostům obcí zajistit osobám starším 70 let pomoc při zvládání základních životních potřeb, včetně nákupů potravin a léků. Seniorům vláda doporučuje nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí, s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění neodkladné zdravotní péče. Více k rozhodnutím vlády 16. 3. na stránkách ÚV ČR.

V neděli 15. března 2020 vláda rozhodla v rámci preventivních kroků proti šíření koronaviru SARS CoV-2 o dalších mimořádných opatřeních. Od půlnoci 16. března až do 24. března 6.00 ráno vyhlásila omezení volného pohybu osob až na vymezené nezbytné výjimky. Prodloužila rovněž opětovné zavedení ostrahy hranic.

Nová opatření:

V sobotu 14. března 2020 vláda přijala krizové opatření s cílem zamezit šíření nákazy koronaviru v ČR. Od soboty 14. března 2020 od 6:00 hodin do 24. března 2020 do 6:00 hodin se uzavírají veškeré obchody s výjimkou prodejen potravin, hygienického a drogistického zboží, lékáren a výdejen zdravotnických prostředků, paliv a pohonných hmot a dalších.
Ve stejném období platí také zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování a stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb či vězeňských zařízení.

Souhrn všech platných opatření na území ČR během nouzového stavu

V pátek 13. března 2020 vláda na mimořádném jednání přijala další mimořádná opatření k prevenci šíření koronaviru, do karantény musí všichni přijíždějící z rizikových zemí. Čeští občané a v ČR žijící cizinci nesmějí od půlnoci z neděle na pondělí 16. března až na výjimky opustit republiku. Současně začne platit i obdobný zákaz pro cizince, kteří by chtěli přijet do České republiky a nemají zde trvalý či dlouhodobý přechodný pobyt. Informace k cestování najdete také na stránkách Ministerstva vnitra ČR.
Ministerstvo zdravotnictví vydalo pokyny pro osoby vracející se z rizikových oblastí ke krizovému opatření vlády ve věci karantény pro tyto osoby. Rady a doporučení pro domácí karanténu najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Ve čtvrtek 12. března 2020 vláda ČR vyhlásila kvůli koronaviru nouzový stav na celém území ČR. Nouzový stav začal platit od 14:00 dne 12. března 2020. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel. Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle. V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu byla vládou ČR vydána nová mimořádná opatření.

Zdroj: MZ čr