COVID: kompenzace a příspěvky pro OSVČ i firmy naleznete na novém webu https://covid.gov.cz/

Kompenzační bonus pro OSVČ II

Finanční správa spustila 4. listopadu 2020 příjem žádostí o vyplácení kompenzačního bonusu pro poškozené OSVČ, společníky malých s.r.o. a osoby pracující na DPČ a DPP v rámci programu navazujícího na  Pětadvacítku známou z jarních měsíců. Žádosti je možné podávat i přesto, že dosud nebyl dokončen legislativní proces a zákon nenabyl účinnosti.

Více informací naleznete zde:

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/financni-sprava-zacina-prijimat-zadosti-39891

 

Ošetřovné pro OSVČ

MPO spustilo 9. 11. 2020 v 9:00 h ošetřovné pro OSVČ. O dotaci budou moci oprávněné osoby žádat ex post, tedy po uplynutí daného měsíce. Od pondělí 9. 11. 2020 budou přijímány žádosti za říjen. Osobní podání v budově Ministerstva průmyslu a obchodu není z hygienických důvodů možné.

O dotaci je možné žádat na děti do 10 let věku. Dotaci nelze kombinovat s Kompenzačním bonusem vypláceným Ministerstvem financí podle zákona o kompenzačním bonusu. Za dny 29. 10. –30. 10. 2020 nárok na ošetřovné není, protože byly podzimní prázdninyNa dotaci není právní nárok. Výše dotace: 400 Kč/den.

Podrobnosti vč. formuláře naleznete zde:

https://www.mpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/osetrovne-pro-osvc–-vyzva-i–253750/

 money-2696219_1920

Covid nájemné II

Příspěvek na 50 % nájemného za období červenec, srpen a září 2020 (3. čtvrtletí roku 2020) pro podnikatele, kteří museli ve 4. čtvrtletí 2020 vzhledem ke krizovým opatřením Vlády ČR dočasně uzavřít provozovny určené pro maloobchodní podnikatelskou činnost nebo poskytování služeb zákazníkům.

Podrobnosti naleznete zde:

https://www.mpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/covid-19-najemne–255305/
Covid nájemné nelze kombinovat s kompenzačním bonusem pro OSVČ. Zatím to řeší rozhodné období, které je u nájemného stanoveno na červenec-září, ale v případě prodloužení dotace na nájemné nebude možné žádat o náhradu za dny, kdy byl čerpán kompenzační bonus!
Všechny informace týkající se dopadů pandemie COVID-19 na náš život najdete na novém vládním webu https://covid.gov.cz/


ANTIVIRUS: Platnost: Doba uznatelnosti výdajů je prodloužena do 31. 12. 2020.

 

1) Antivirus A:

Příspěvek zaměstnavatelům – 80 % z vyplacené mzdy (vč. odvodů) těch zaměstnanců, kteří se ocitli v karanténě. Tento režim je možné využívat již od měsíce března 2020 do konce roku 2020. Maximální měsíční částka příspěvku na jednoho zaměstnance činí 39 000 Kč.

Antivirus A je rovněž určen pro zaměstnavatele, kteří museli z rozhodnutí státu uzavřít (či významně omezit) své provozy, pakliže nevyužijí nebo nemohou využít Antivirus A Plus.

2) Antivirus A Plus:

Týká se zaměstnavatelů, jejichž provoz byl nuceně uzavřen (či významně omezen) krizovým opatřeními.

Antivirus A Plus: Příspěvek ve výši 100 % vyplacené náhrady mzdy + odvody. Výlučně pouze v případě, že zaměstnavatel vyplatil náhradu mzdy podle § 208 zákoníku práce, jestliže překážka v práci vznikla z důvodu nuceného uzavření provozu zaměstnavatele nebo významného omezení (významným omezením je např. možnost poskytovat stravovací služby prostřednictvím výdejového okénka – provoz uzavřen jako takový není, nicméně je významně omezen). Antivirus A Plus je možné čerpat i na náhrady mzdy vyplacené za měsíc říjen 2020 a následující měsíce. Maximální vyplacená částka: 50 000 Kč/měsíc/zaměstnanec.

Více informací naleznete zde.

Žádost můžete vyplnit on-line zde.

 

Více se dozvíte zde: Program anitivirus