Agrohomeopatie: Příprava a aplikace homeopatického roztoku

Autor: J. T. Holub

Podobně jako v humánní či veterinární medicíně můžeme pro posílení imunity rostlin používat homeopatika. Striktně řečeno, homeopatika vlastně nic jiného neumí: Vždy jde o posílení imunitního systému, jednou na tomto, jindy zas na jiném místě, stejně jako Microsoft vydává různé „záplaty“, které si čas od času musíme nainstalovat do počítače, abychom se uchránili před viry a jiným škodlivým malwarem.

uvodni

Homeopatika jsou vlastně takové „záplaty“ na poškozený imunitní systém. Kterou záplatu použít zjistíme vyhodnocením symptomů a modalit u daného pacienta. Také u rostlin půjde při aplikacích homeopatik vždy o totéž: O omezení působení stresu a posílení imunitního systému rostlin. Jenže rostlina neumí mluvit (pohádku Pyšná princezna berme jako výjimku potvrzující pravidlo), takže nám nic neřekne a my musíme sami přijít na to, co jí schází. Proto je dobré vědět, že také stres u rostlin má, podobně jako u lidí, desítky různých tváří, a tak vadnutí rostliny nemusí být nutně způsobeno suchem, ale naopak třeba přemokřením substrátu.

Co se týče vlastního použití homeopatik, existují v zásadě dvě možnosti: zálivka a postřik.Pro vlastní aplikaci homeopatik je třeba nejprve rozpustit 10 globulí nebo 1–2 tablety v cca 0,4 litru vody, ideálně v PET lahvi o objemu 0,5 litru se šroubovacím uzávěrem. Po rozpuštění globulí láhev uzavřete a s lahví desetkrát bouchněte o zem. Dbejte na to, aby láhev nebyla plná. Nad hladinou musí být volný prostor, aby se kapalina při každém nárazu intenzivně promísila. Takto připravený „homeopaticky aktivní roztok“ pak přimíchávejte do zálivkové vody, případně nalejte do zádového postřikovače, doplňte vodou, promíchejte a aplikujte. Koncentrace homeopaticky aktivního roztoku by neměla být nižší než 0,5 % (půl decilitru do 10 litrů vody). Rozhodně nebude vadit, pokud do postřiku přidáte i některé z listových hnojiv v dávce doporučované výrobcem. To účinnost homeopatika nesníží.

Pro aplikaci postřikem je ideální večer, případně den se zamračenou oblohou. Slunečné počasí není vhodné. Rostliny mají v důsledku přímé expozice slunci uzavřené průduchy a také silná vosková vrstvička na listech ztěžuje pronikání roztoku do rostlinných pletiv.

Pro aplikace k jednotlivým rostlinám, keřům a stromům je možno využít i zálivku do půdy, opět při koncentraci homeopaticky aktivního roztoku nejméně 0,5 %. S přídavkem hnojiva do zálivky ale opatrně, raději méně než více. Poškození kořenů vysokou koncentrací živin je častá chyba pěstitelů – nejlépe je viditelná na „rezavých“ okrasných trávnících, případně na postupném a neodvratném odumírání keře či stromu.

Zdroj: HLA