Výzkumníci odhadovali budoucí dopad klíčových faktorů ovlivňujících produkci plodin, včetně zvýšené úrovně skleníkových plynů, snížené dostupnosti vody pro zavlažování a rostoucích teplot. Předpovídají, že celosvětové průměrné výnosy zeleniny a luštěnin, (jako jsou sójové boby a čočka) budou sníženy o 35% a 9%.
„Naše analýza naznačuje, že pokud budeme postupovat“ jako obvykle „, změny životního prostředí podstatně omezí celosvětovou dostupnost těchto důležitých potravin,“ uvedl spoluautor profesor Alan Dangour.
„Naše studie ukazuje, že environmentální změny, jako je zvýšená teplota a nedostatek vody, mohou představovat skutečnou hrozbu pro celosvětovou zemědělskou produkci, s pravděpodobnými dalšími dopady na zabezpečení potravin a zdraví obyvatel,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu Dr. Pauline Scheelbee
„Je třeba podniknout naléhavé kroky, včetně podpory zemědělského sektoru, aby se zvýšila jeho odolnost vůči změnám životního prostředí, a to musí být prioritou pro vlády na celém světě.“
Zdroj: Press Association