Platby na ozelenění jsou vyplácené se zpožděním, kritizuje ASZ

KubalVýplata peněz na tzv. greening neboli ozelenění nabírá podle Asociace soukromého zemědělství ČR zpoždění. Jak asociace zjistila z šetření mezi svými 6500 členy, u třetiny ještě není rozhodnuto o vyplacení za loňský rok, u většiny pak výplata neproběhla. Asociace to dnes ČTK sdělila v tiskové zprávě.

Podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), jenž výplatu administruje, však peníze přišly již 70 procentům žadatelů. Fond navíc argumentuje tím, že stihl vydat rozhodnutí u většiny zemědělců dříve, než měl v plánu. Podle svazu zemědělských podnikatelů ale musí zemědělci například odvádět daně z dotací za loňský rok, které však ještě nemají na účtech.

V současné době již zemědělci podávají žádosti o platbu na letošní rok. Podle mluvčí SZIF Vladimíry Novákové bylo na začátku května vydaných 26.692 rozhodnutí, což bylo necelých 92 procent z celkového počtu. Fond podle ní vyplatil peníze u skoro 20.300 z nich. „U dalších vydaných rozhodnutí se čeká na nabytí právní moci rozhodnutí,“ řekla dnes ČTK Nováková. Podle ní by mohli mít zemědělci peníze na účtech rychleji, pokud by se u bezchybných žádostí vzdali práva na odvolání se proti rozhodnutí.

Podle asociace peníze zemědělcům schází. „A to jak malým, tak i větším sedlákům, neboť jsou ohroženy pravidelné splátky bankovních úvěrů za zemědělskou techniku a další investice či nezbytné výdaje na provoz v sezóně, které v tomto období vrcholí,“argumentuje tajemník asociace Jaroslav Šebek.

Podle tajemníka Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jana Novopackého dostali letos zemědělci oproti předchozím letům peníze až s půlročním zpožděním. „Nejistota, kdy obdrží finanční prostředky, vede řadu zemědělců do problémů při splácení svých závazků i vůči státu, kdy je třeba odvést daně z dotace z předchozího roku přesto, že tyto prostředky ještě zemědělci nemají na svých účtech,“dodává Novopacký.

Svaz podle něj žádá, aby stát určil závazné termíny na výplatu peněz. Podobně ministra vyzvala i Agrární komora ČR. „Za současné napjaté situace, která panuje na přesyceném evropském trhu, je to dnes především na státu, aby všemi možnými způsoby podržel své zemědělce a umožnil tak přežití výrobně náročných odvětví,“uvedl prezident komory Miroslav Toman. Podle Novákové musí být do konce června vyplaceno 95 procent podpor.

Jak připomněl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, SZIF letos dotace na ozelenění vyplácí poprvé. Doufá, že se v příštích letech platby zrychlí. Podle něj není cestou, aby SZIF nabíral další pracovníky, kteří by administraci žádostí stihli teoreticky rychleji. Evropská unie by podle něj měla naopak zjednodušit systém žádostí, aby zemědělci měli vůbec čas na svou práci.

Platba pro zemědělce používající šetrné postupy, tzv. greeningová nebo na ozelenění, je nastavená ve výši 1943 Kč/ha. Prostřednictvím evropských dotací se ročně vyplatí zemědělcům okolo 32 miliard korun. Podle komory je za loňský rok nyní vyplaceno přes 18 miliard korun.

Zdroj: ČTK