Změna termínů výplat přímých plateb

8.7.2015 Tisková zpráva MZe – Nejvíce se na výplatách Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) každoročně podílí přímé platby. V rámci těchto plateb pak největší část výplat zaujímá Jednotná platba na plochu (SAPS). V letošním roce dojde u platby SAPS ke změnám. Sníží se částka poskytovaná na tento dotační titul a zároveň oproti loňskému roku nebudou realizovány zálohy, jak byli žadatelé zvyklí. Příjemnou letošní novinkou je kompenzace finanční disciplíny, kdy bude příjemcům vráceno celkem 580 milionů korun.

Evropský legislativní rámec výrazným způsobem mění podobu výplaty přímých plateb v rámci Společné zemědělské politiky. Oproti předchozímu období, kdy téměř všechny finanční prostředky byly poskytovány prostřednictvím Jednotné platby na plochu (SAPS), bude od letošního roku vyplácena rovněž platba na zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí, tzv. greening, podpora citlivým sektorům v rámci dobrovolné podpory vázané na produkci a dále platba pro mladé zemědělce.

Tím, že se přímé platby rozdělí do několika složek, se sníží částka samostatné platby SAPS, další část podpory je nyní vázána na tzv. greening. Vzhledem k nastaveným podmínkám předpokládáme ukončení všech kontrol vztahujících se k těmto platbám až ke konci listopadu. S ohledem na termín ukončení kontrol, které jsou podmínkou pro poskytnutí případných záloh, rozhodlo Ministerstvo zemědělství, že nebudou v letošním roce vypláceny zálohy na přímé platby, neboť by se termín jejich výplat překrýval s termínem řádné platby.  Poskytování záloh by tedy pozbývalo smysl. Zároveň informujeme žadatele, že SZIF předpokládá zahájení výplat SAPS spolu s greeningovou platbou ke konci roku 2015. Upozorňujeme žadatele na tuto změnu v harmonogramu výplat dotací v dostatečném předstihu, aby měli možnost přizpůsobit finanční řízení podniku nové situaci.

K příjemným novinkám u výplat patří letos tzv. kompenzace finanční disciplíny. Jedná se o postup, kdy budou zvláštní platbou vyplaceny prostředky (jejich část), o které byla dotace v předchozím roce snížena a které byly uloženy do krizové rezervy. V loňském roce k vyčerpání této rezervy nedošlo, proto se vybrané prostředky letos poprvé přerozdělí zpět formou finanční kompenzace. V České republice by tak mělo být necelým 18 tisícům příjemců vyplaceno v celkovém součtu více než 580 milionů korun. Jedná se o zemědělce, u nichž byla uplatněna finanční disciplína na žádosti za rok 2014. SZIF předpokládá, že by se výplata těchto prostředků měla uskutečnit na přelomu července a srpna letošního roku.

zdroj: MZe