Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření agrolesnictví

Informace o legislativním procesu návrhu nařízení vlády, který je do 10. 3. 2023 v meziresortním připomínkovém řízení a případné připomínky je možné zasílat na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo helena.kminkova@mze.cz.

Rok vydání: 2023
Tématické oblasti: Legislativa (národní/EU)

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření agrolesnictví

Meziresortní připomínkové řízení probíhá od 17. 2. 2023 do 10. 3. 2023.

Legislativní úkol MZE podle Plánu legislativních prací vlády na rok 2023.

Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na zahájení nového programového období Společné zemědělské politiky 2023-2027, které je realizováno prostřednictvím Strategického plánu SZP. Hlavním cílem navrhovaného nařízení vlády je stanovit bližší podmínky poskytování dotací pro opatření agrolesnictví tak, aby Česká republika splnila podmínky stanovené obecně závaznými a přímo použitelnými předpisy Evropské unie a mohla tyto dotace poskytovat. Opatření agrolesnictví je zaměřeno na pěstování dřevin v kombinaci se zemědělskými plodinami nebo pasením hospodářských zvířat na stejném pozemku. Jedná se o způsob hospodaření, který přispívá k diverzifikaci zemědělské produkce a zároveň plní řadu ekosystémových služeb. Pohlcováním COv agrolesnických systémech je podpořeno snižování emisí. Agrolesnické systémy rovněž přispívají ke stabilizaci a zvýšení biodiverzity. Opatření lze realizovat na zemědělské půdě s kulturou standardní orná půda, travní porost a trvalý travní porost. Agrolesnické systémy budou zakládány podle projektu, který bude zohledňovat podmínky daného stanoviště a ekologické nároky vybraných dřevin.

Případné připomínky je možné zasílat nejpozději do 10. 3. 2023 na emailové adresy: eklep@mze.cz nebo helena.kminkova@mze.cz.

Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici zde (webové stránky Úřadu vlády – Portálu ODok – veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy)