Proexportní okénko

Počet zemědělských podniků a farem v USA klesl na nejnižší hodnotu od roku 1850
1. 3. 2024
Spojené státy, jedna ze světových zemědělských velmocí, mají podle posledního statistického šetření USDA nejmenší počet farem (1,9 milionu) od roku 1850.
Čína u WTO notifikovala nové standardy pro semena a osiva
1. 3. 2024
Dne 12. února 2024 notifikovala Čína u Světové obchodní organizace dva nové dokumenty týkající se osiv. Konkrétně se jedná o Obecnou směrnici pro označování zemědělských osiv a Národní standard pro osivo hospodářských plodin – část 2.: olejnaté druhy.
Společnost NESTLÉ otevřela v Srbsku další výrobní závod
1. 3. 2024
V těchto dnech otevřela švýcarská společnost Nestlé v obci Surčin poblíž Bělehradu nový výrobní závod na produkci potravin na rostlinné bázi.
Kroky k posílení potravinového zabezpečení v Japonsku na pozadí demografického poklesu a změn v mezinárodním prostředí
1. 3. 2024
Poprvé za 25 let přistoupili japonští zákonodárci k novelizaci Základního zákona o potravinách, zemědělství a venkovských oblastech, jenž stanovuje hlavní zásady japonské zemědělské politiky. Hlavní důraz má být v rámci revizních prací kladen na zajištění potravinového zabezpečení země.
Kanada se inspiruje akčním plánem pro ekologickou produkci EU
1. 3. 2024
Hlavní kanadská sdružení pro ekologické zemědělství (Canadian Organic Trade Association, Canadian Organic Growers a Organic Federation of Canada) vyzvala federální vládu, aby připravila a zavedla akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství.
Historicky největší Gulfood 2024 byl zároveň tím nejlepším pro české firmy
1. 3. 2024
Již před pořádáním letošního ročníku se vědělo, že bude Gulfood opět větší a lepší než dříve. I když se veletržní správa snaží omezit typy produktů, které na výstavu mohou, jako například letošní vyřazení čokolády a bonbonů, výstava opět praskala ve švech. Gulfood tak ovládá dubajské výstaviště již téměř 30 let.
Bude Kazachstán jedním z největších výrobců potašových hnojiv?
1. 3. 2024
Společnost Qazaq Kalium Ltd. předložila vládě Kazachstánu projekt na výrobu potašových hnojiv s kapacitou 6 mil. tun ročně v hodnotě cca 2,4 mld. USD, který by měl být spuštěn postupně do r. 2035.
Vietnam se posouvá v žebříčku ekonomické svobody, zatímco celosvětový průměr klesá
1. 3. 2024
Podle indexu ekonomické svobody se Vietnam od loňského roku vyšplhal o 13 míst na 59. místo ze 176 zemí světa. Podle americké Heritage Foundation získal Vietnam skóre 62,8.
Inflace u potravin v Británii klesla na dvouleté minimum
1. 3. 2024
Inflace u potravin v Británii v únoru 2024 klesla na 5 % a dostala se tak na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Údaje společnosti NielsenIQ ukázaly, že inflace v kategorii potravin v únoru klesla na tuto hodnotu z lednových 6,1 %, což znamenalo její desáté zpomalení v řadě.