Návrhy nařízení vlády připravované MZe – prosinec 2023

aktuálně bylo zahájeno připomínkové řízení k několika materiálům, vše lze připomínkovat do 11.1.2024.Vaše připomínky lze zaslat na info@cmszp.cz. nebo přímo na : eklep@mze.cz 
 

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 83/2023 Sb., o stanovení podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům, a nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů

Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na programové období Společné zemědělské politiky (SZP) 2023 – 2027, které je v České republice realizováno od roku 2023 prostřednictvím Strategického plánu SZP. Hlavním cílem předkládaného návrhu nařízení vlády je zejména začlenit v rámci režimů pro klima a životní prostředí novou platbu – ekoplatba na podporu udržitelného hospodaření se živinami, a provést technické úpravy a harmonizaci podmínek společně se zohledněním zkušeností z implementace nových pravidel SZP a s tím souvisejících poznatků z příjmu žádostí, z administrace těchto žádostí a z provedených kontrol za první rok administrace přímých plateb. Součástí návrhu je i novela nařízení vlády č. 307/2014 Sb., která reaguje zejména na zavedení nového dotačního titulu „Omezení používání pesticidů v ochranných pásmech vodních zdrojů na orné půdě“ a zároveň i na poznatky z praxe administrace podpor a z aplikační praxe.

Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici na webových stránkách Úřadu vlády – Portál ODok – veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy.

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 80/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření, a o změně nařízení vlády č. 75/2015 Sb..

Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na programové období Společné zemědělské politiky (SZP) 2023 – 2027, které je v České republice realizováno od roku 2023 prostřednictvím Strategického plánu SZP. Hlavním cílem předkládaného návrhu nařízení vlády je zejména jak doplnění nového podopatření omezení používání pesticidů v ochranných pásmech vodních zdrojů na orné půdě, tak zpřesnění podmínek pro poskytování dotací a zároveň reagovat na zjištění z administrace podpor podle nařízení vlády č. 80/2023 Sb. Navrhované změny se týkají úprav odpočtů za neprodukční plochy (princip zabránění dvojímu financování za souběh s podmínkami DZES a celofaremní ekoplatbou) u vybraných podopatření. V případě podopatření Ošetřování extenzivních travních porostů je navrhováno ve výjimečných případech změnit závazek z titulu Horské suchomilné louky nehnojené na hnojenou variantu. Dalším cílem předkládaného materiálu je úprava podmínek dobíhajících agroenvironmentálně-klimatických závazků z programového období 2015-2022 tak, aby žadatelé o dotaci nebyli vystaveni riziku neposkytnutí dotace, resp. jejímu vrácení,
v souvislosti s plněním nových podmínek pro poskytnutí ekoplatby v rámci přímých plateb.
Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici na webových stránkách Úřadu vlády – Portál ODok – veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy.

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 73/2023 Sb., o stanovení pravidel podmíněnosti plateb zemědělcům
Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na programové období Společné zemědělské politiky (SZP) 2023 – 2027, které je v České republice realizováno od roku 2023 prostřednictvím Strategického plánu SZP. Hlavním cílem předkládaného návrhu nařízení vlády je zejména sladění podmínek standardu dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES 5.), které přispívají ke snižování rizika degradace půdy a eroze, s požadavky vyhlášky č. 240/2021 Sb., o ochraně zemědělské půdy před erozí, zohlednění specifik specializovaného pěstování některých druhů zeleniny v podmínkách standardu DZES 6. a zpřesnění a úprava podmínek dalších standardů.

Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici na webových stránkách Úřadu vlády– Portál ODok – veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy.