FAO – RIZIKA A PŘÍNOSY KONZUMACE RYB

FAO/WHO: Vědci podporují zdravotní přínosy konzumace ryb, ale je potřeba dalšího výzkumu škodlivých kontaminantů

Nedávná expertní konzultace FAO/WHO se zabývala riziky a přínosy konzumace ryb v návaznosti na požadavek výboru pro potravinářské přídatné látky a kontaminanty Codex Alimentarius. Záměrem je řešit rostoucí obavy veřejnosti ohledně přítomnosti chemických kontaminantů v rybách. Odborníci uznali, že konzumace ryb je zdraví prospěšná, ale zároveň zdůraznili potřebu dalšího výzkumu účinků methylrtuti a dioxinů z ryb.
Vědci se shodují, že existují přesvědčivé důkazy podporující prospěšnost konzumace ryb ve všech věkových kategoriích, zejména ale v těhotenství a v dospělosti. Konzumace ryb matkami během těhotenství je spojena se zlepšením neurologického vývoje potomků v dospělosti snižuje rizika kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Tyto přínosy se však liší v závislosti na individuálních a regionálních faktorech, což vyžaduje také regionální přístup k hodnocení rizik.
Výzkum k účinku dioxinů a PCB s dioxinovým efektem prostřednictvím konzumace ryb je doposud nedostatečný. Důkazy o nepříznivých účincích v dospělosti jsou omezené a poukazují na sníženou kvalitou spermatu, změny v poměru pohlaví u narozených dětí a slabší zubní sklovinou. Zdravotní dopady methylrtuti, které jsou zaznamenány zejména v oblasti neurologického vývoje, může ovlivňovat příjem selenu v organismu.
Konzultace doporučila dále shromažďovat standardizované údaje o kontaminujících látkách a živinách v rybách, o příjmu ryb ve stravě a vypracovat strategie, které by maximalizovaly přínosy konzumace ryb a zároveň minimalizovaly rizika.

(Food Safety online 11/2023)

Ing. Martina Conti Nádvorníková
Odd. zahraničně obchodní spolupráce, MZe