Aktuality nejen z EU – Další státy USA zpřísňují požadavky na welfare zvířat, SAE se obává dalšího zdražování potravin v zemi,….

AKCE A SEMINÁŘE Ministerstva zemědělství v zahraničí/ČR

1)     Pozvánka pro české výrobce nápojů k účasti na festivalu Wine & Dine v Hongkongu 26. – 29. října 2023

2)     Pozvánka českým exportérům k účasti na veletrhu privátních značek PLLME – Dubaj, SAE, 7. – 9. listopadu 2023

FAO – Mezinárodní obchod se zemědělskými produkty a vstupy

Pět způsobů, jak věda, technologie a inovace pomáhají transformovat světové zemědělsko-potravinářské systémy

Rostoucí světová populace, která by měla do roku 2050 dosáhnout devíti miliard, bude potřebovat inovace a vědecké a technologické poznatky v zemědělství a potravinářství. Digitální aplikace pro drobné producenty, rozvoj nevyužívaného městského prostoru pro zemědělství, lepší přístup k informacím prostřednictvím internetu a modernizace hodnotových řetězců jsou důležitými kroky k odolnějším a udržitelnějším systémům. Tato opatření jsou podle FAO klíčová pro zajištění potravinového zabezpečení a udržitelnosti zemědělské produkce a organizace hraje klíčovou roli při zavádění inovací a podpoře uplatňování vědy a technologií v zemědělství a potravinářství.
1. Použití digitálních aplikací v zemědělsko-potravinářských systémech: FAO podporuje využití digitálních technologií, jako jsou mobilní aplikace, umělá inteligence (AI) a blockchain, aby malí producenti získali přístup k informacím, novým trhům, financím a lepšímu řízení svých zemědělských podniků.
2. Využití inovací pro rekultivaci nevyužitého prostoru pro městské zemědělství: FAO
podporuje rozvoj zemědělství v městských oblastech a poskytuje zdroje a know-how pro zužitkování nevyužitého prostoru ve městech k produkci potravin, jako je např. vertikální indoor zemědělství nebo komunitní zahrady.
3. Snížení vzdáleností a zlepšení logistiky pomocí internetu: FAO podporuje využití digitálních technologií, zejména internetu a mobilních telefonů, k rozvoji koordinace mezi producenty a spotřebiteli a poskytuje přístup k datům pro lepší plánování a rozhodování v oblasti logistiky.
4. Vývoj nových veterinárních vakcín: FAO spolupracuje s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA) na vývoji nových vakcín s využitím záření, což pomáhá posílit živočišnou výrobu zejména v zemích, kde jsou jinak nemoci zvířat překážkou pro udržitelnou produkci.
5. Modernizace hodnotových řetězců pomocí lepší technologie: FAO podporuje udržitelný rozvoj hodnotových řetězců potravin, který se dívá na hodnotové řetězce jako celek a spojuje producenty s koncovými spotřebiteli. Také pomáhá klíčovým hráčům v hodnotových řetězcích identifikovat nefunkční oblasti. Řetězce zahrnují širokou škálu osob a generují mzdy, zisky, daňové příjmy a samotné produkty pro spotřebitele.
Věda, technologie a inovace mohou přinést nová řešení, díky kterým budeme připraveni produkovat dostatečné množství kvalitních potravin i v budoucnosti.
(FAO online 7/2023)

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe


Další státy USA zpřísňují požadavky na welfare zvířat

Ke změnám zákonů a nařízení pro zajištění většího prostoru pro telata, stájí bez gestačních a porodních klecí a volného chovu drůbeže přistupují další státy USA. Po soudem potvrzené ústavní kompatibilitě kalifornského tzv. Návrhu 12 přicházejí se změnami požadavků na podmínky chovu státy New Jersey, kde je již zákon v platnosti, a Massachusetts, kde vstoupí v platnost na konci srpna.
Sdružení producentů masa a farmářské organizace předpokládají, že nová legislativa bude pro producenty vepřového masa znamenat nezbytné investice a náklady ve výši 290 až 350 milionů dolarů, které budou podle Národní rady producentů vepřového masa ve větší míře přeneseny na spotřebitele. Průměrné ceny masa mají do roku 2028 vzrůst až o 13 %. Za posledních dvacet let přijalo podobné předpisy o dobrých životních podmínkách zvířat v chovu prasat 11 států. Dva z těchto států, Kalifornie a Massachusetts, přijaly kromě omezení pro lokální chov a produkci také omezení maloobchodního prodeje – faktický zákaz prodeje vepřového masa pocházejícího ze zvířat chovaných v klecích nebo přímých potomků takových zvířat, stejně jako ze zákona vyplývající zakáz prodeje v případě nevyhovujících podmínek chovu skotu a drůbeže. Největšími producenty vepřového masa v USA jsou Iowa, Minnesota a Severní Karolína.
V roce 2022 upravovaly zákony o welfare zvířat chovatelské podmínky pro 3 % prasat chovaných v USA. S výjimkou Michiganu každý stát s existujícím zákazem chovu v klecích vyprodukoval od roku 2018 v průměru méně než 1 % celkové produkce vepřového masa Spojených států. Ohio se stane státem s největší produkcí vepřového masa (3,7 % produkce USA) se zákazem chovu v klecíchaž na jeho území nařízení v roce 2026 vstoupí v platnost.
Změny v požadavcích na welfare zvířat vyvolávají reakce na straně jejich odpůrců i stoupenců. Skupina federálních zákonodárců se snaží k aktuálnímu zákonu o zemědělství (Farm Bill) připojit Zákon o omezování obchodu se zemědělskými produkty (Exposing Agriculture Trade Suppression Act), který by měl na federální úrovni zamezit vzniku takových regulací států, které omezují obchod se zemědělskými produkty napříč USA. Na druhou stranu byl představen také federální návrh zákona nazvaný PIGS Act, jehož cílem je zakázat používání gestačních a porodních klecí na federální úrovni. Očekává se, že změny v oblasti welfare zvířat, navzdory tradiční prioritě sektoru masa a silné pozici organizací zastupujících na politické úrovni farmáře a producenty masa, budou mít vliv na ceny masných produktů. Tak jako roste import hovězího masa z Brazílie do USA, očekává se také nárůst importu vepřového masa z Kanady a Mexika. Dosavadní import vepřového do USA pochází především z Kanady, Mexika, Dánska, Polska a Brazílie, nicméně USA zůstávají zároveň 2. největším světovým exportérem, kdy export pětkrát převyšuje import.
Změny v regulacích pro welfare zvířat na straně USA i EU, aktuální změny na trzích v kontextu geopolitické situace a trend friendshoringu tvoří příležitosti pro nové investiční projekty i obchodní spolupráci. Vzhledem k tomu, že ČR aktuálně nemá platné schválení pro vývoz masa a masných výrobků do USA a žádost k povolení vývozu společně se schvalovacím procesem je možné zahájit pouze ve spolupráci s konkrétními výrobci a exportéry, tak v případě zájmu o tento trh se neváhejte obrátit na Ministerstvo zemědělství ČR případně přímo na zemědělskou diplomatku ČR v USA.


SAE se obává dalšího zdražování potravin v zemi

Emirátskými médii rezonuje nejistota kvůli možnému růstu cen základních potravin. I když se koncem letošního roku téměř slavilo, že se vysoké ceny způsobené pandemií a začátkem války na Ukrajině postupně vracejí do normálu, přichází další problémy. Pro stát tak bude mnohem složitější zasáhnout do už poměrně silně regulovaného trhu se základními potravinami. Státní prezentace ustálení cen ale nezakryje, že ceny v Emirátech stále letí nahoru. Od začátku roku 2023 postupně zdražuje téměř vše kromě regulovaných potravin. Za kávu v oblíbeném podniku Starbucks jsme si první polovině roku 2023 připlatili v přepočtu 12 korun a během léta cena narostla o dalších 12 korun.

Současné obavy nevyvolává jen situace v zemi, ale i u největších obchodních partnerů.
Hlavním tématem je úplný zákaz vývozu rýže (kromě basmati) z Indie. Indie je v exportu rýže největším a hlavním partnerem Spojených arabských emirátů, kde se jedná o nejpoužívanější přílohu k hlavním chodům. Na obchodníky a importéry tak vzniká tlak na import rýže z jiných států. Nicméně zákaz vývozu z Indie má velmi jasný důvod, kterým je nízká úroda. S tou se ale v letošním roce potýká většina zemědělců a dá se tedy předpokládat, že cena zemědělských produktů letos poroste. Na druhou stranu je nutné říci, že podobný problém s obilím řešily Emiráty již během začátku války na Ukrajině a velmi rychle uzavřely nové obchodní dodávky se zeměmi Jižní Ameriky.

Díky alespoň jedné pozitivní věci – ustáleným cenám mezinárodní dopravy, které se vracejí na původní hodnoty, tak bude o problém méně. Do problémů s cenou rýže ale vstoupila ještě aktuálnější komplikace s neprodloužením dohody o vývozu obilí z Ukrajiny. Tato skutečnost vyvinula silný tlak na obchodovatelnou cenu obilí a dle místních médií Emiráty velmi pozorně sledují, co se stane.
Současná situace tak podporuje snahy o posílení vlastní potravinové bezpečnosti a soběstačnosti. Spojené arabské emiráty neřeší podobnou problematiku jen změnou vývozních partnerů. Od začátku pandemie v roce 2020 SAE začaly skupovat zemědělské podniky a farmy téměř po celém světě, od Afriky přes Evropu až po USA. Mezinárodními investicemi si tak zajistí vlastní produkty, i když je vyprodukují mimo své území. Díky silné výstavbě, podpoře dopravní infrastruktury a vlastní lodní přepravy je pak jednoduché dovézt tyto produkty a komodity zpět do Spojených arabských emirátů.