Aktuality nejen z EU

Popularita privátních značek v Evropě

Společnosti Circana a NPD, které se zaměřují na průzkum trhu a chování spotřebitelů, zveřejnily v UK pololetní zprávu s názvem „Signály v poptávce po rychloobrátkovém zboží“, která se zaměřuje na šest největších trhů v Evropě (Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Nizozemí a Velká Británie).


19.5.2023

160 vietnamských firem představí své produkty na největším asijském veletrhu F&B

160 vietnamských firem z oblasti potravinářství a nápojů (F&B) představí své produkty na největším asijském veletrhu F&B, který se bude konat příští týden (23. ‒ 27. května) v Bangkoku. Na veletrhu THAIFEX ‒ Anuga Asia 2023 se představí celkem 3 000 vystavovatelů ze 43 zemí.


19.5.2023

Stav potravinového zabezpečení v Kazachstánu

Analytici Euroasijské rozvojové banky (EDB) provedli studii potravinového zabezpečení a soběstačnosti v 7 postsovětských zemích (Kazachstán, Rusko, Arménie, Bělorusko, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán).


19.5.2023

Bankroty mléčných farem v Japonsku

Krachy japonských producentů mléka dosáhly v roce 2022 desetiletého maxima. V loňském roce bylo vyhlášeno 14 bankrotů. Tento počet se blíží úrovni z roku 2011, kdy bylo vyhlášeno 19 bankrotů v důsledku velkého východojaponského zemětřesení, tsunami a jaderné havárie.


19.5.2023

Libanon promarnil příležitost k posílení své ekonomiky

Rostlina konopí (marihuany) má ekonomický potenciál, pokud je vhodně využívána. V zanedbávané příležitosti, trvající několik desetiletí, nedokázaly orgány v Libanonu rozpoznat ekonomický potenciál pěstování konopí.


19.5.2023

Stávkující srbští zemědělci dosáhli příslibu zvýšení dotací

V uplynulých dnech zahájili srbští zemědělci stávku, při které používají mj. zemědělskou mechanizaci k blokování silnic. Blokády probíhají především v autonomní oblasti Vojvodina, která je obilnicí Srbska.


19.5.2023

Návody pro vývozce potravin se zdravotními benefity a mléčných produktů do Číny

EU SME Centre je speciálním neziskovým projektem EU v Číně, jehož cílem je poskytovat informační a poradenské služby malým a středním podnikům z EU při realizaci jejich komerčních aktivit v Číně.


12.5.2023

Britské investice do vývoje udržitelných hnojiv a technologií

Británie se ve spolupráci s USA bude podílet na financování konsorcia, jehož úkolem bude vývoj a testování nových alternativních hnojiv.


AKCE A SEMINÁŘE

 

1)     Pozvánka na webinář EU SME Centre k vývozu mlékárenských produktů do Číny dne 24. května 2023

2)     Pozvánka k účasti na mezinárodním veletrhu WORLDFOOD ISTANBUL v Turecku 6.-9. září 2023

3)     Safe the Date setkání se zemědělskými diplomaty a zahraničními spolupracovníky MZe (USA, Čína, SAE, Japonsko, Srbsko, Vietnam, Kazachstán, Velká Británie) v PVA Letňany v Praze ve dnech 29.-30. června 2023