Aktuality nejen z EU: Zemědělský zahraniční obchod EU v roce 2022 výrazně vzroste

Britské investice do vývoje udržitelných hnojiv a technologií

Británie se ve spolupráci s USA bude podílet na financování konsorcia, jehož úkolem bude vývoj a testování nových alternativních hnojiv.


Ve Vietnamu nastaly těžké časy pro chovatele hospodářských zvířat

Od konce roku 2022 čelí zemědělský sektor a zejména chov hospodářských zvířat těžkostem v důsledku rostoucích nákladů (krmivo pro zvířata tvoří až 70 % vstupních nákladů) a nižších výnosů. Řada podniků zabývající se chovem hospodářských zvířat vykázala ztrátu.


Japonsko zaznamenává známky oživení v potravinářském průmyslu

Potravinářský průmysl vykazuje známky stabilizace poté, co byl těžce zasažen pandemií. Tržby v tomto odvětví již šestý měsíc po sobě překračují úroveň před pandemií.


Libanon je v roce 2023 na prvním místě v inflaci cen potravin

Podle publikované studie Světové banky se Libanon umístil v 1. kvartálu roku 2023 na vrcholu seznamu zemí s nejvyšší mírou inflace cen potravin na světě s nominální inflací cen potravin dosahujících 352 procent.


12.5.2023

V Dubaji letos začíná nová výstava zaměřená na potravinářství

Pokud by si někdo myslel, že se více akcí do emirátské metropole už nevejde, tak je na omylu. Extrémně úspěšné veletrhy, které celosvětově trhají rekordy v návštěvnosti, přitahují do Dubaje každý rok ještě více mezinárodních pořadatelů a účastníků.


Srbští producenti mléka chtějí stávkovat

Po loňských problémech s nedostatkem trvanlivého i čerstvého mléka v srbské maloobchodní síti, které tamní vláda ve druhé polovině roku řešila uvolněním dovozu ze zahraničí, je mléko v Srbsku opět žhavé téma.


První zásilka jihoafrické kukuřice doputovala do Číny

Začátkem května do Číny doputovala první zásilka krmné kukuřice z Jihoafrické republiky o celkovém objemu 53 tisíc tun. Importérem této zásilky je státem vlastněná společnost COFCO, největší čínský producent potravin, která již uzavřela dlouhodobé smlouvy s 43 jihoafrickými pěstiteli kukuřice.


Zemědělský zahraniční obchod EU v roce 2022 výrazně vzroste

Obilí je nejdůležitějším exportním produktem.

Celková hodnota zemědělského a potravinářského obchodu EU dosáhla v roce 2022 objemu 401,5 miliardy eur s kladnou obchodní bilancí ve výši 58 miliard eur. Navzdory celosvětovému nárůstu cen objem obchodovaných zemědělských a potravinářských produktů neklesl, ale v některých případech dokonce vzrostl, uvádí Evropská komise.

Široká síť obchodních vztahů a dohod EU umožňuje diverzifikaci obchodních partnerů, aby bylo možné čelit výzvám, které představuje ruská invaze na Ukrajinu.

V roce 2022 dosáhl vývoz zemědělsko-potravinářských produktů z EU hodnoty 229,8 miliard eur, což odpovídá nárůstu o 31 % oproti roku 2021. Nejvíce vzrostly obilniny a obilné výrobky a mlýnské výrobky o +7 %, resp. +10 %.

Spojené království nejvýznamnější exportní zemí EU

V souladu se svým závazkem k celosvětovému zabezpečení potravin zvýšila EU vývoz pšenice do rozvojových zemí. Nejvýznamnějšími destinacemi byly Alžírsko (4,9 mil. t), Maroko (4,1 mil. t), Egypt (2,9 mil. t) a Nigérie (2,5 mil. t).

Mléčné výrobky, které byly v roce 2022 vyvezeny v hodnotě 20,4 miliardy eur, nadále patří mezi nejvýznamnější exportní zboží EU. Vepřové maso zůstalo exportním produktem s 13,8 miliardami EUR, a to i přes pokles čínské poptávky.

Zdaleka nejdůležitější destinací zůstává Spojené království, které představuje pětinu celkového vývozu EU, následované Spojenými státy (13 %) a Čínou (7 %).

Hodnota dovozu do EU vzrostla ve sledovaném roce o 32 % na 172 miliard EUR ve srovnání s rokem 2021, uvádí Dow Jones News. To je z velké části způsobeno zvýšením cen na světovém trhu, zejména olejnatých semen a kávy. Na prvním místě mezi dováženými produkty jsou olejnatá semena a bílkovinné plodiny, které EU dovezla v roce 2022 v hodnotě 25,8 miliardy eur. Růst cen na světovém trhu byl doprovázen rostoucí potřebou dovozu slunečnice a sóji kvůli suchu v létě 2022. To platí i pro dovoz kukuřice, aby se kompenzoval pokles produkce v EU.

Na dalších místech následovalo ovoce a ořechy a také káva, čaj, kakao a koření. Podle EU se hodnota jejich dovozu ve srovnání s rokem 2021 výrazně zvýšila, zatímco objemy zůstaly relativně stabilní. Brazílie zůstala největším dovozním regionem, který představuje 12 % celkového dovozu EU, Spojené království je druhé s 9 % a Ukrajina předstihla USA jako třetí nejvýznamnější zdroj dovozu.