Aktuality nejen z EU

Ministerstvo zemědělství ČR a Generální konzulát ČR v Torontu zvou české firmy z potravinářského sektoru k účasti na veletrhu SIAL Kanada, který se uskuteční ve dnech 9. – 11. května 2023 v Enercare Centre v Torontu

Veletrhu SIAL v Kanadě se mohou české firmy již sedmým rokem účastnit formou společného stánku podpořeného v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie ze strany Ministerstva zemědělství ČR.


V emirátech proběhl první národní dialog k potravinovému zabezpečení

Ve Spojených arabských emirátech proběhl pod záštitou Ministerstva životního prostředí první národní dialog se zaměřením na potravinové zabezpečení.


Srbsko zavedlo dotace na nákup místního sušeného mléka určeného pro výrobu cukrovinek

V těchto dnech srbská vláda rozhodla o zavedení dotací na nákup místního sušeného mléka určeného pro výrobu cukrovinek.


Potíže se sušeným mlékem na čínském trhu

Problémy producentů sušeného mléka začaly již v minulém roce, kdy poptávku utlumily proticovidové restrikce, rostoucí náklady na výrobu, ale i klesající porodnost, která vede k poklesu zájmu o dětskou výživu.


Britský projekt na vývoj robotického sklízecího systému pro rajčata a jahody

Britská vláda finančně podpořila projekt Agri-OpenCore vedený producentem potravin APS Produce.


Vývoz rýže z Vietnamu klesá

Objem vývozu rýže z Vietnamu klesl v prvním letošním čtvrtletí o 19,2 %. Země v tomto období exportovala celkem 1,79 mil. tun rýže v hodnotě 952 mil. USD.


Plán výstavby a modernizace skladovacích prostor pro zeleninu v Kazachstánu

V Kazachstánu je v posledních letech nedostatek skladů zeleniny. Problémy se skladováním vznikají hlavně mimo sezonu. V současné době má země k dispozici 1 208 skladů s kapacitou 1,9 milionu tun.


Nárůst vývozu zemědělských produktů z Fukušimy

Vývoz zemědělských produktů vypěstovaných a zpracovaných v prefektuře Fukušima, kterou zasáhlo před 12ti lety velké východojaponské zemětřesení a následná havárie jaderné elektrárny, vykazuje rychlý nárůst.


Regionální setkání ministrů zemědělství v Sýrii

V tomto týdnu se v Sýrii uskutečnilo čtyřstranné setkání ministrů zemědělství Sýrie, Iráku, Libanonu a Jordánska.


POZVÁNKA K ÚČASTI NA MEZINÁRODNÍM VELETRHU WORLDFOOD ISTANBUL V TURECKU

Máte zájem představit své produkty na tureckém trhu? Ministerstvo zemědělství a Generální konzulát ČR v Istanbulu vás zvou k účasti na veletrhu WorldFood Istanbul 2023 (Turecko), který se koná ve dnech 6. – 9. září 2023.