Aktuality nejen z EU

Ministerstvo zemědělství ČR a Generální konzulát ČR v Torontu zvou české firmy z potravinářského sektoru k účasti na veletrhu SIAL Kanada, který se uskuteční ve dnech 9. – 11. května 2023 v Enercare Centre v Torontu

Veletrhu SIAL v Kanadě se mohou české firmy již sedmým rokem účastnit formou společného stánku podpořeného v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie ze strany Ministerstva zemědělství ČR.


24.2.2023

Jak britské supermarkety řeší výpadek dodávek ovoce a zeleniny

Tento týden se zákazníci po celé Velké Británii setkávali s prázdnými regály v oddělení ovoce a zeleniny. Supermarkety Asda, Morrisons a Aldi nakonec vydaly množstevní omezení na některé druhy ovoce a zeleniny, které si spotřebitelé mohou najednou koupit.


24.2.2023

Vietnam připravuje spotřební daň na alko i nealko nápoje

Ministerstvo financí navrhuje, kromě zvýšení spotřební daně na alkoholické nápoje a tabák, zatížit spotřební daní i slazené nealkoholické nápoje. Daňové změny u alkoholu, tabáku a nealkoholických nápojů jsou součástí návrhu novely zákona o spotřební dani, kterou ministerstvo aktuálně projednává.


24.2.2023

Bezcelní kvóta Kazachstánu na dovoz 5000 tun hovězího masa pro zpracování masných výrobků

Rada Euroasijské ekonomické komise rozhodla o bezcelním dovozu hovězího masa pro zpracování masných výrobků. V roce 2023 bude moci Kazachstán bezcelně dovézt ze třetích zemí vč. EU až 5 tis. tun masa.


24.2.2023

Růst vývozu japonského ovoce

Dle statistik vývozu zemědělských produktů japonského Ministerstva zemědělství v roce 2022 se na prvním místě dle meziročního nárůstu v hodnotovém vyjádření umístilo kaki. Ovoce obecně obsadilo více než polovinu z prvních deseti míst v pomyslném žebříčku.


24.2.2023

Národní expozice Libanonu na nejvýznamnějším potravinářském veletrhu na Blízkém a středním východu – Gulfood 2023

Veletrh Gulfood, pořádaný každoročně v Dubaji, SAE, po dlouhou dobu přitahuje obchodníky a odborníky na potraviny a nápoje z celého světa, což výrazně přispívá k rozvoji obchodu v oblasti zemědělství.


24.2.2023

Srbsko i nadále podporuje budování vinařského průmyslu

Podle prohlášení srbské ministryně zemědělství se v Srbsku v průběhu několika posledních let zvýšil počet registrovaných vinařství o skoro 60 %. V roce 2022 zde bylo registrováno celkem 466 vinařství, která během sezóny 2021/2022 vyprodukovala téměř 30 mil. litrů vína (cca o třetinu více než za předchozí sezónu).


24.2.2023

Čína zveřejnila plán rozvoje zemědělství v roce 2023

Dne 13. února 2023 zveřejnil Ústřední výbor Komunistické strany Číny společně se Státní radou ČLR tzv. „Dokument č. 1“, který každoročně shrnuje priority pro oblast zemědělství a rozvoje rurálních oblastí v nadcházejícím roce.


20.2.2023

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na veletrhu IAF Novi Sad 2023

Ministerstvo zemědělství a Zastupitelský úřad ČR v Bělehradě zvou české firmy k účasti ve společné expozici na mezinárodním zemědělském veletrhu INTERNATIONAL AGRICULTURAL FAIR, který se uskuteční ve dnech 20. – 26. května 2023 v Novém Sadu, Srbsko.