VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ NÁVRHU STRATEGICKÉHO PLÁNU SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY NA OBDOBÍ 2023 – 2027 A POSOUZENÍ JEHO VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A VEŘEJNÉ ZDRAVÍ (SEA),

VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ NÁVRHU STRATEGICKÉHO PLÁNU SPOLEČNÉ ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY NA OBDOBÍ 2023 – 2027 A POSOUZENÍ JEHO VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A VEŘEJNÉ ZDRAVÍ (SEA),

které se uskuteční hybridní formou ve čtvrtek 25. srpna 2022 od 10 hodin
prezenčně v místnosti č. 400 budovy Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, 117 05 Praha 1

a on-line přes platformu MS Teams

Základní informace o koncepci Strategický plán SZP v České republice je nástrojem podpory zemědělského sektoru a venkova ze zdrojů obou zemědělských fondů (EZZF a EZFRV) plně v souladu s obecnými i z nich vycházejícími specifickými cíli SZP.

Hlavním záměrem je zajištění rozvoje celého sektoru při zachování původních směrů SZP, kterými je zejména stabilizace zemědělských příjmů a rozvoj konkurenceschopnosti a dostatečné zajištění bezpečných potravin za rozumné ceny pro spotřebitele. Ale zároveň také stále důležitější podpora reagující na změnu klimatu a směřující k udržitelnému zemědělství, lesnictví a hospodaření s vodními zdroji odolnému vůči klimatickým změnám a v neposlední řadě rozvoj venkova. V souladu s těmito cíli a závazky Strategický plán SZP zohledňuje doporučení Evropské komise z roku 2020 související s cíli Zelené dohody pro Evropu, navazuje a využívá zkušeností z Programu rozvoje venkova 2014-2022 zejména z doporučení plynoucích z provedených průběžných hodnocení.

Účel veřejného projednání

Veřejné projednání návrhu koncepce a vyhodnocení jeho vlivů na životní prostředí, veřejné zdraví a lokality soustavy NATURA 2000 se koná podle § 10f odst. 3 a 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s cílem seznámit veřejnost s obsahem návrhu koncepce a jeho vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví.

Zdroje informací o dokumentu
Návrh Strategického plánu SZP 2023-2027 a dokument Vyhodnocení jeho vlivů na životní prostředí a veřejné zdravínaleznete v Informačním systému SEA na internetové adrese: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/SEA_MZP265K, kód MZP265K.

Program veřejného projednání
10:00 Zahájení a úvodní informace
10:15 Představení návrhu SP SZP 2023-2027
10:45 Představení vyhodnocení vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví
11:15 – 14:00 Diskuse

Písemná vyjádření je nutné zasílat na adresu příslušného úřadu:
Ministerstvo životního prostředí
odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence
Vršovická 1442/65
100 10 Praha 10Identifikátor datové schránky: 9gsaax4
E-mail pro elektronická podání: posta@mzp.cz

Informace pro prezenční formu účasti v budově MZe
S ohledem na Bezpečnostní řád MZe prosíme zájemce o předběžné nahlášení své účasti na e-mail: SP.SZP@mze.cz
Informace o možnosti zúčastnit se prostřednictvím vzdáleného přístupu (online)
S ohledem na konání 48. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka ve stejný termín a snahu vyjít vstříc zemědělské veřejnosti bude umožněno se zúčastnit veřejného projednání i prostřednictvím vzdáleného přístupu.

Připojit se bude možné přes platformu MS Teams po kliknutí na link:

Kliknutím sem se připojíte ke schůzce.

Pokud nemáte MS Teams nainstalované na svém zařízení, lze zvolit možnost připojení přes webový prohlížeč bez nutnosti stahování nebo instalace. Pro umožnění přístupu prosím uveďte Vaše jméno a příjmení, případně instituci, kterou zastupujete.
Dotazy na veřejném projednání v rámci online připojení můžete položit buď přes tlačítko zvednuté ruky a vyčkat na vyvolání pořadatelem nebo napsat přes chat. Váš dotaz pak bude přečten a zodpovězen pořadateli.
Upozorňujeme, že z online veřejného projednání bude pořizován záznam, který bude zveřejněn na stránkách MZe po dobu 5 dní ode dne konání veřejného projednání.

Dovolíme si upozornit, že dotazy na veřejném projednání nejsou brány jako oficiální vyjádření k návrhu koncepce, ta je nutné uplatňovat pouze písemně, způsobem popsaným výše.

Tato pozvánka na veřejné projednání je zveřejněna na úřední desce předkladatele, kterým je Ministerstvo zemědělství, https://eagri.cz/public/web/mze/uredni-desky/ministerstvo-zemedelstvi/ministerstvo-zemedelstvi/ a dále na výše uvedené adrese Informačního systému SEA.