Reakce premiéra na otevřený dopis nevládních organizací a nezodpovězené dotazy k SZP 2023+

V návaznosti na náš otevřený dopis, který se týkal Společné zemědělské politiky a jejího vývoje, jsme od pana premiéra dostali odpověď. I přes některé odlišné pohledy na věc, je více méně zřejmé, že technické parametry, které jsou stále v řešení jsou nedostatečně vyjasněny nebo nejsou stále politicky rozhodnuty. Nicméně všechny zemědělce asi spojuje to jediné, chtějí znát technické parametry, které se budou muset dodržovat a zároveň je třeba, aby reflektovali Vámi používanou běžnou praxi tak, aby docházelo k udržitelnému rozvoji zemědělství na našem území.

V současné době finalizace návrhu SP SZP byla odeslána do Evropské komise.  Komise má tři měsíce  (konec dubna) na připomínkování a stanovisko, podle kterého poté musí MZe dokument případně upravit. Na schválení má EK šest měsíců, které se ale prodlužují o dobu reakce členského státu. Komise na svých jednáních upozornila, že body, které mají vliv na osevní postupy se bude snažit mít hotovy do poloviny roku, což bude složité, protože některé členské státy vč. ČR odevzdali svoji strategii později.

 

Zásadní body SZP 2023+

I přesto, že mnohé odpovědi jsme získali (viz níže přiložený dopis), stále neznáme všechny odpovědi.

Co nás aktuálně zajímá a stále není zodpovězeno:

  1. Aktivní zemědělec – jeho definice
  2. Podmíněnost – DZES 6 – minimální pokryvnost půdy
  3. Podmíněnost – DZES 7 (rotace plodin – omezení plochy plodiny) – možnost zpětného vzetí DPB do nižší kategorie v případě, kdy došlo k nápravě a DPB není ohrožen erozí pozn. a to nejen za pomoci pozemkových úprav, ale i na dobrovolné bázi).
  4. Agrotechnické parametry jednotlivých opatření
  5. Kompenzace u sazeb jednotlivých opatření – díky zajištění 65% kofinancování nedojde k poklesu plateb v ANC oblastech, čehož si Vážíme, nicméně zároveň si uvědomujeme, že plánované sazby nepokryjí zvýšené náklady, které plynou  z aktuální situace na trhu.
  6. Využití kontrolního systému MACH v návaznosti na ponížení byrokracie
  7. Protiklady MŽP a MZE – (např. požadavek na pasoucí se dobytek vs. vlk)
  8. Ekoschémata – návrh na opatření vápnění apod.

Odpověď premiéra prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. a stanovisko Ministerstva zemědělství najdete ZDE

 

 

OTEVŘENÝ DOPIS VLÁDNÍ KOALICI

Přílohy