Index cen potravin FAO klesal v červnu 2022 již třetí měsíc po sobě

 Index cen potravin FAO klesal v červnu 2022 již třetí měsíc po sobě

Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané dne 8. července 2022 poklesl meziměsíčně v červnu 2022 o 2,3 % a současně klesal již třetí měsíc po sobě. Pokles odrážel snížení mezinárodních cen rostlinných olejů, obilovin a cukru, avšak za současného nárůstu cen mléčných výrobků a masa. V meziročním srovnání s červnem 2021 však došlo k nárůstu o 23,1 %.

Index cen obilovin FAO se meziměsíčně snížil v červnu o 4,1 %, stále však zůstal o 27,6 % vyšší než hodnota z června 2021. Po dosažení téměř rekordní úrovně v květnu klesly mezinárodní ceny pšenice v červnu o 5,7 %, ale stále zůstaly vyšší o 48,5 % než v loňském roce. Pokles v červnu byl způsoben sezónní dostupností nových sklizní na severní polokouli, zlepšenými podmínkami plodin u některých hlavních producentů, vyhlídkami na vyšší produkci v Rusku a sníženou celkovou poptávkou po dovozu. V případě kukuřice došlo k meziměsíčnímu poklesu světových cen kukuřice o 3,5 %, což způsobila sezónní dostupnost v Argentině a Brazílii a dále zlepšené pěstební podmínky.

Index cen rostlinných olejů FAO dosáhl v červnu meziměsíčního poklesu o 7,6 %, a to snížením cen palmového, slunečnicového, sójového a řepkového oleje. U palmového oleje se předpokládá zvýšení exportu dodávek z Indonésie (velké zásoby), u slunečnicového a sójového oleje klesla poptávka v důsledku rostoucích nákladů, u řepkového oleje klesly ceny s blížící se sklizní.

Index cen mléčných výrobků FAO vzrostl v červnu meziměsíčně o 4,1 % a o 24,9 % nad svou hodnotu z června 2021. Vlna veder na začátku léta ještě více narušila nízkou produkci mléka v Evropě. Světové ceny sušeného mléka se navýšily vlivem dovozní poptávky, globální nejistotě dodávek a nízkým zásobám.

Index cen masa FAO se dostal meziměsíčně o 1,7 % výše, čímž překonal nové rekordní maximum a o 12,7 % překonal svou hodnotu z června 2021. Světové ceny všech druhů masa vzrostly, ceny drůbeže dosáhly historického maxima vlivem dodávek ovlivněných válkou na Ukrajině a vypuknutím ptačí chřipky na severní polokouli. Ceny hovězího masa mírně vzrostly, a to vzhledem ke zrušení omezení dovozu do Číny původem v Brazílii. Ceny vepřového masa se mírně zvýšily vzhledem k vyšším dovozům několika předních světových dovozců při současném snížení dovozu do Číny. Index cen cukru FAO se v červnu meziměsíčně snížil o 2,6 % a dostal se na nejnižší úroveň od února.

Zpomalení globálního hospodářského růstu zasáhlo mezinárodní poptávku po cukru. Dobré vyhlídky celosvětové dostupnosti nadále vytvářely tlak na snižování cen. Nižší ceny etanolu v Brazílii přiměly výrobce ke zvýšení výroby cukru, což přispělo k vyšším zásobám a nižším cenám cukru ve světě.

Ing. Iva Vondrášková, Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623