Aktuality nejen z EU

Vzdělávací program českých expertů v oblasti veterinární medicíny ve Vietnamu

Do Vietnamu letos na konci srpna zavítal profesor Miroslav Svoboda z Katedry veterinárních disciplín České zemědělské univerzity v Praze a navázal na svoje první přednáškové turné po Thajsku a Vietnamu z roku 2019, které bylo zaměřeno na zdravotní problematiku malých zvířat.


Třetina britských spotřebitelů se snaží ušetřit za nákupy zboží denní potřeby

Britští spotřebitelé se snaží šetřit, protože výdaje na základní potřeby, jako jsou potraviny, energie a pohonné hmoty, se ve srovnání s lednem 2022 zvýšily v průměru o 145 liber měsíčně (průměrný měsíční plat je v Británii zhruba 2100 GBP).


Japonský McDonald’s opět zvyšuje ceny kvůli vyšším nákladům na suroviny

Společnost McDonald’s Holdings Japan letos již po druhé zvýšila ceny svých pokrmů, řetězec se tak snaží kompenzovat vyšší náklady na suroviny způsobené slabým jenem.


Vinná banka – nový zemědělský projekt v Libanonu

Projekt vinné banky (Grape Bank) vznikl nově pod záštitou Ministerstva zemědělství Libanonu. Pořádá odborné semináře a praktické ukázky pěstování vinné révy s cílem poskytovat libanonským farmářům know-how o způsobech sázení, zavlažování, prořezávání a zejména o aplikaci pesticidů.


V Dubaji se opět konalo Future Food Forum

Po loňském velmi úspěšném obchodním fóru Future Food se akce opět vrátila do emirátské Dubaje. Jde tak již o třetí ročník, který pořádá spolek UAE Food & Beverage Manufacturers Business Group, tedy místní asociace výrobců potravin a nápojů. V letošním roce získala akce také podporu Dubajské obchodní komory a projektu Food Tech Valley.


Americká vláda bude zkoumat zahraniční vlastnictví zemědělské půdy

Republikáni v americkém Kongresu tento týden vyzvali vládní Úřad pro kontrolu hospodaření (Government Accountability Office), aby urgentně prošetřil zahraniční investice do zemědělské půdy v USA. Důvodem je potenciální hrozba pro národní bezpečnost, obchod a potravinové zabezpečení.


Dovoz kaprů do Srbska roste

V Srbsku se blíží sezóna pravoslavných svátků, ve které stoupá poptávka po sladkovodních rybách, zejména kaprech. Kaprů je však na trhu nedostatek, a to následkem celé řady okolností z předchozích let.


Čína omezí vývoz kukuřičného škrobu

Významná čínská poradenská společnost Beijing Orient Agribusiness Consultant tento týden uvedla, že čínská vláda instruovala místní firmy, aby omezily vývoz kukuřičného škrobu.