Aktuality mimo EU

Dvě třetiny zákazníků ve Velké Británii omezují výdaje za potraviny

Podle nových údajů dvě třetiny britských zákazníků omezují své měsíční výdaje na potraviny, protože inflace se vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledních 40 let.


29.7.2022

Řetězec s potravinami Bach Hoa Xanh uzavřel více než 300 prodejen

Bach Hoa Xanh uzavřel více než 300 svých obchodů, údajně aby se připravil na celostátní expanzi v příštím roce. Webové stránky tohoto maloobchodního řetězce uvádí, že nyní existuje 1 824 prodejen oproti 2 140 prodejen v dubnu.


29.7.2022

Libanon plánuje postavit dvě nová obilná sila, aby mohl lépe zvládat krize potravinové bezpečnosti

Bylo již oznámeno, že několik zemí a mezinárodních organizací vyjádřilo zájem o financování a podání nabídek na výstavbu nových sil, která budou stát celkem 100 milionů amerických dolarů. Vážný zájem je z Německa, USA, Francie a ze Spojených arabských emirátů.


29.7.2022

Hranolky jsou v Japonsku nedostatkovým zbožím

Více než šest měsíců trvající nedostatek amerických hranolků přiměl japonské restaurace, aby hledaly náhradu v Číně. Mnohé restaurace nyní dokonce vyřazují tuto položku z jídelníčku.


29.7.2022

Strategie pro zalesňování v USA

Ve smutné koincidenci s aktuálně probíhajícím lesním požárem v Českém Švýcarsku představil tento týden v pondělí americký ministr zemědělství Tom Vilsack strategii administrativy prezidenta Bidena na obnovu lesů v USA. Jde o nástin řešení dlouhodobého problému s obnovou porostů po přírodních katastrofách – primárně požárech.


29.7.2022

Otevření největší vertikální farmy na světě v SAE

Co ještě před pár lety bylo pouhé sci-fi v televizních obrazovkách, je nyní skutečností v mnoha světových metropolích. Aquaponické a hydroponické projekty rostou doslova jako houby po dešti.


29.7.2022

Srbsko 21. července zrušilo omezení vývozu obilovin

Na svém jednání dne 21. 7. 2022 srbská vláda zcela zrušila omezení vývozu obilovin, které zavedla dne 10. března 2022 v souvislosti s krizi na trhu zemědělských plodin a potravin.


29.7.2022

Report o čínských spotřebitelských trendech u importovaného zboží v roce 2022

Autorem reportu je Výzkumný institut pro spotřební a průmyslový rozvoj spadající pod giganta čínského sektoru e‑commerce, JD.com. Data, se kterými report pracuje, vychází pouze ze statistik prodejů přes JD.com, díky široké základně uživatelů však dobře vykreslují celočínské trendy.


25.7.2022

Dne 22. července podepsány „Černomořské obilné dohody“ mezi Ruskem, Ukrajinou, OSN a Tureckem

V Istanbulu byly podepsány dohody, které mají umožnit vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů.