Informace k registrační povinnosti SZPI
Právní základ Povinnost provozovatele potravinářského podniku oznámit příslušnému orgánu dozoru zahájení, změny a ukončení činnosti za účelem registrace provozoven potravinářských podniků a zajištění bezpečnosti potravin a kontroly v celém potravinovém řetězci, včetně rostlinné prvovýroby, vychází z níže uvedených ustanovení právních předpisů:
– článek 6 odst. 2 nařízení (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin
– § 3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
Kdo je provozovatel potravinářského podniku s povinností registrovat se u SZPI
Provozovatel potravinářského podniku (PPP) je fyzická nebo právnická osoba odpovědná za plnění požadavků potravinového práva v potravinářském podniku (čl. 3 odst. 3 nařízení (ES) č. 178/2002). Jedná se o subjekty, které manipulují s potravinami, jde např. o výrobce, dovozce, distributory, sklady, balírny, prodejce. Provozovatelem potravinářského podniku je však rovněž provozovatel podniku zabývajícího se prvovýrobou potravin včetně rostlinné prvovýroby, která zahrnuje pěstování plodin, určených k produkci potravin, včetně sklizně, přepravy, skladování produktů prvovýroby a další manipulace s nimi.
Povinnost registrovat se u SZPI se tak vztahuje na všechny prvovýrobce rostlinných produktů určených k lidské spotřebě, tj. např. na všechny prvovýrobce, kteří pěstují plodiny, jako jsou např. obiloviny, olejnatá semena, brambory, luštěniny, cukrová řepa, chmel, ovoce a zelenina, koření, byliny, u kterých se předpokládá, že budou nebo jsou učeny k lidské konzumaci/výrobě potravin.
Z pohledu registrační/oznamovací povinnost vůči SZPI není rozhodující, zda je produkt rostlinné prvovýroby v konečné fázi použit k výrobě potraviny. Pěstitel plodiny (např. obilovin), který předpokládá možnost prodeje plodiny jako potravinářské komodity (např. v závislosti na jakostní parametrech suroviny) má povinnost se registrovat u SZPI bez ohledu na to, že ji nakonec prodá jako krmnou surovinu.
Povinnost registrace se nevztahuje na:
– prvovýrobu pro soukromé domácí použití
– domácí přípravu potravin, manipulaci s nimi nebo na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu
– případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství vlastních produktů z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli.
Registrační formulář a pokyny k registraci Registrační formulář spolu s instrukcemi je k dispozici na stránkách SZPI: https://www.szpi.gov.cz/clanek/oznameni-provozovatele-potravinarskeho-podniku-ozahajeni-ukonceni-vykonu-predmetu-cinnosti.aspx
Za nesplnění oznamovací povinnosti může SZPI uložit sankci až 1 000 000 Kč. (§ 17 odst. 1 písm. h zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrob