Ministerstvo zemědělství vyhlásí druhou výzvu programu Agricovid potravinářství, žádosti bude přijímat od 15. března

Tisková zpráva – S ohledem na stále omezené možnosti dodávek potravin do veřejného stravování a na trhy vyhlásí Ministerstvo zemědělství (MZe) druhou výzvu v dotačním programu Agricovid potravinářství. Rozhodným obdobím pro posuzování žádostí bude 1. prosince 2020 až 28. února 2021. Příjem žádostí začne 15. března, předtím musí ještě pravidla notifikovat Evropská komise.cow-and-a-jug-of-milk

„Tato dotační podpora zůstává zacílená do oblasti potravinářských a zemědělských podniků, jejichž produkce směřuje do veřejného stravování a na trhy a tržnice, které jsou přijatými opatřeními stále významně omezeny. Chceme tím snížit riziko ukončení činnosti zemědělských a potravinářských podniků, které se podílejí na zajištění základních potřeb potravin a zemědělských produktů pro obyvatele České republiky,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Příjem žádostí v první výzvě programu skončil včera, podporu mohly získat podniky, kterým celkové příjmy klesly mezi začátkem března a koncem listopadu roku 2020 nejméně o 25 % v meziročním srovnání. MZe nyní došlé žádosti vyhodnotí, ověří jejich formální správnost a případně si vyžádá doplnění od žadatelů. V průběhu příštího týdne by mělo začít peníze vyplácet. Poté také bude možné sdělit přesná čísla o počtech žadatelů.

Spuštění druhé výzvy příjmu žádostí nebude mít dopad na státní rozpočet. Přestože MZe došlé žádosti z první výzvy ještě vyhodnocuje, finanční rámec 3 miliard korun totiž nebude vyčerpán, a bude tak možné ho využít i v rámci druhé výzvy. Pravidla pro druhou výzvu zůstávají podobná jako v té první, tedy pokles příjmů o 25 % v meziročním srovnání v rozhodném období.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství