JAPONSKO – Česká republika úspěšně ukončila schvalovací proceduru na vývoz mléka a mléčných výrobků do Japonska

Česká republika úspěšně dokončila schvalovací proces, na základě kterého je
možné pokračovat ve vývozu mléčných produktů z ČR do Japonska. Na základě
novelizované legislativy Japonska z léta 2018 byla zavedena nová pravidla pro
dovoz mléčných produktů ze zemí EU. Nové veterinární osvědčení, publikováno na
stránkách Státní veterinární správy, je v platnosti od 1. února 2021.
Jednání o podobě veterinárního a hygienického certifikátu vedla ČR s japonským
Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem zdravotnictví. Nakonec se i díky úsilí
zemědělské diplomatky Ireny Leopoldové podařilo požadavky o obsahu a formě
certifikátů obou úřadů sjednotit do jednoho výsledného veterinárního osvědčení.

Česká republika v minulosti vyvážela do Japonska velké množství sušeného mléka
v hodnotě až 50 mil. Kč ročně (r. 2000), v menších objemech pak sušenou syrovátku
a tavené sýry. Zájem o export těchto produktů české podniky deklarují i nyní.
Japonský mlékárenský sektor není schopen v důsledku neustálého poklesu počtu
mléčných farem udržet krok s rostoucí poptávkou po mléčných výrobcích. Postupný
pokles v soběstačnosti vedl k tomu, že se Japonsko stalo třetím resp. čtvrtým
největším dovozcem mléčných výrobků na světě. Pro japonský mlékárenský průmysl
je obtížné být konkurenceschopný v čemkoli jiném než v čerstvých mléčných
výrobcích.