Devátý měsíc kontinuálního růstu cen

12.3.2021

Podle nejnovějšího reportu FAO z 4. 3. 2021, hodnota FAO Food Price Indexu v únoru vzrostla o 2,4 %, čímž pokračuje již v devátém měsíci kontinuálního růstu a zároveň představuje nejvyšší průměrné měsíční hodnoty od července 2014. Nejnovější růst cen ovlivnilo zejména posílení hodnoty cukru a rostlinných olejů, hodnoty ostatních komodit také vzrostly, ale menší měrou.

FAO Price Index

Únor 2021 (k lednu 2021)

Únor 2021 (k únoru 2020)

Mléčné výrobky

+ 1,7 %

+ 9,8 %

Cukr

+ 6,4 %

+ 9,6 %

Obilniny

+ 1,2 %

+ 26,5 %

Rostlinný olej

+ 6,2 %

+ 51,0 %

Maso

+ 0,6 %

– 4,0 %

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) v únoru vzrostl o 1,7 %, čímž se blíží k nejvyšší hodnotě za posledních 40 měsíců. V únoru rostla zejména cena másla, podpořena silnou poptávkou z Číny a nižšími zásobami v západní Evropě kvůli vyšší lokální poptávce v souvislosti s nadcházejícími jarními prázdninami. Hodnotu plnotučného sušeného mléka podpořila vysoká poptávka hnaná obavami z nedostatečných zásob (zejména na Novém Zélandu kde panuje suché počasí). Cena odstředěného sušeného mléka také vzrostla, čímž reflektuje nízké zásoby a nižší možnosti exportu z Evropy. Naopak cena sýru stagnovala kvůli nízké poptávce a velkým zásobám v USA.

FAO Sugar Price Index (cukrposílil o 6,4 % oproti předcházejícímu měsíci, což představuje nejvyšší hodnotu indexu od dubna 2017. Nárůst cen v poslední době způsobují obavy o dostupnost cukru na trhu (velké výpadky produkce v hlavních vývozních zemích a silná poptávka z Asie). Logistické překážky obchodu blokují dodávky z Indie a cena ropy může způsobit, že Brazílie bude transformovat zvýšené objemy cukru na bioetanol. Ceny bude výhledově níže tlačit produkce v Thajsku a rekordní úroda v následující sezóně v Indii.

FAO Cereal Price Index (obilniny) se v únoru zvýšil o 1,2 %. Nejvíce meziměsíčně posílily ceny čiroku (o 17,4 %), které v porovnání s loňským únorem vzrostly dokonce o neuvěřitelných 82 % díky velké poptávce z Číny. Ceny kukuřice se zvýšily jen lehce (meziměsíčně o 0,9 %), ale v porovnání s cenami v únoru 2020 narostly o 45,5 % zejména kvůli snižujícím se exportním zásobám. Obchod s ostatními obilninami zůstal v únoru stabilní, jeho hodnoty jsou ale téměř 20 % nad hodnotami z minulého roku. Ceny rýže nadále rostou, především díky poptávce po rýži nižší kvality.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) Hodnota tohoto indexu v únoru vzrostla o 6,2 % a značí nejvyšší cenu od dubna 2012. Silné postavení indexu reflektují pevné ceny palmového, sójového, řepkového a slunečnicového oleje. Ceny palmového oleje rostou 9 měsíců v řadě, hnané zejména obavami z nízkých zásob v hlavních exportních zemích. Hodnota sójového oleje stabilně roste, což je důsledek současných nižších globálních zásob před sklizní sóji v Jižní Americe. Mezinárodní ceny řepkového a slunečnicového oleje byly podpořeny větší než očekávanou úrodou v EU a nižšími exportními objemy z oblasti Černého moře. Posilování ceny ropy také ovlivňuje ceny rostlinného oleje.

FAO Meat Price Index (maso) v únoru posílil o 0,6 % vůči předcházejícímu měsíci. Mezinárodní ceny pro hovězí a skopové maso rostly kvůli nízkým zásobám v hlavních produkčních regionech, dále posilněny nižším objemem zpracování masa v Oceánii. Naopak ceny vepřového masa se propadly, zejména v souvislosti s nižší poptávkou z Číny a neprodejnému masu z Německa kvůli pokračujícímu zákazu exportu na asijské trhy. Nižší poptávka z Číny také zasáhla obchod s drůbežím masem bez ohledu na přerušení dodávek z důvodu problematického počasí v USA.

 

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623