FAO: Mezinárodní obchod se zemědělskými produkty – „Ceny komodit na půlročním maximu“

 


FAO Price index Srpen 2020 (k červenci 2020) Srpen 2020 (k srpnu 2019)
Mléčné výrobky 0 + 1,7%
Cukr + 6,7% + 6,4%
Obilniny + 1,9% + 7,0%
Rostlinný olej + 5,9% + 19,5%
Maso 0 – 8,9%

 

Podle reportu FAO z 3. září, byl FAO price index v srpnu nejvyšší za poslední půlrok (96.1 bodů, nejvyšší od února 2020, tedy z doby před rozšířením pandemie COVID-19). Jedná se o třetí měsíc v řadě s rostoucí tendencí. Posilovaly zejména ceny cukru, oleje a obilnin, při lehkém propadu masa a mléčných produktů, které se drží na červencové hladině. Růst cen je pozitivním signálem pro výrobce a exportéry, zároveň ale sám o sobě nepředstavuje riziko pro potravinové zabezpečení populací států dovážejících potraviny.

 

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) zůstal na totožné úrovni jako v červenci (102.0 bodů), která je o 1,7% nad hranicí z loňského srpna. Poptávka po sýru a plnotučném sušeném mléce klesla, v závislosti na předpokládaném vyšší exportním objemu z Oceánie v nové produkční sezóně. Na rozdíl od toho poptávka po másle stoupá, což má za důsledek snížení objemu exportu, zejména v Evropě (snížená sezónní produkce). Zvýšil se zájem o odstředěné sušené mléko díky silné světové poptávce a omezené produkci mléka v Evropě.

FAO Sugar Price Index (cukr) stoupnul o 6,7% v porovnání s minulým měsícem. Produkce cukru je negativně ovlivněna počasím v EU a v Thajsku, druhém největším exportérovi. Stále trvá silná poptávka zejména z Číny, která je podpořena stabilní domácí spotřebou. Očekává se, že produkce z Indie tuto poptávku pomůže naplnit.

FAO Cereal Price Index (obilniny) setrval téměř na stejných hodnotách, jako v červenci (slabý růst 1,9%). Nejvíce rostly ceny ječmene, čiroku, kukuřice a rýže. Čirok posílil druhý měsíc za sebou (+ 33,4% vůči srpnu 2019) zejména díky silné poptávce z Číny. Ječmen také posílil (+ 3,2%), což reflektuje hlavně export z Argentiny do Číny. Ceny kukuřice vzrostly po obavách z poškození produkce v USA o 2,2%. Rostou i ceny rýže díky sezónní nízké nabídce a zvýšené poptávce z Afriky. Pšenice cenově posílila kvůli nižší produkci v Evropě a zvýšené poptávce ke konci měsíce.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) vzrostl na nejvyšší úroveň od ledna 2020 (+ 5,9%). Růst cen zahrnuje zejména palmový olej a částečně také sójový, slunečnicový a řepkový olej. Dlouhodobě zvýšená světová poptávka po palmovém oleji reflektuje snížení produkce v hlavních exportních zemích. Sójový olej také získává na hodnotě, zejména díky zájmu amerického průmyslu biopaliv. Slunečnicový olej byl silně poptáván z Číny, takže jeho cena roste v návaznosti na nedostatečnou nabídku. To zapříčiní růst cen řepkového oleje jako jeho náhrady.

FAO Meat Price Index (maso) zůstal na téměř totožných hodnotách jako v červenci. Poptávka po hovězím a drůbežím mase se propadla kvůli nižším importům a výrobě masových produktů v klíčových regionech. Mezitím se poptávka po skopovém a jehněčím snížila v návaznosti na světovou nízkou poptávku a dodávky skopového nové sezóny z Oceánie. Vepřové oproti tomu cenově posílilo, když se po 4 měsících propadů čínská poptávka a menší světová nabídka (nižší jateční hmotnost) skombinovala se zavíráním zpracovatelských závodů v některých významných produkčních regionech.

 

 

 

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

+420 221 814 623