Aktuality nejen z EU: Zemědělští diplomaté

 

ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, Mob.: +420 702 176 276, ondrej.placek@mze.cz

 

ČÍNA – Čínská kampaň proti plýtvání jídlem a obavy o potravinové zabezpečení

 

Stolování je významnou částí čínské kultury, což se projevovalo zejména servírováním více jídla, než byli stolující schopni sníst. Proti tomu však začal bojovat čínský prezident Xi Jinpin, když minulý měsíc spustil kampaň, které se přezdívá „Operace prázdný talíř“. Cílem je zamezit dalšímu plýtvání jídlem, neboť podle čínského výzkumu provedeného v roce 2015 se v čínských velkoměstech ročně vyhodí nepředstavitelných 18 milionů tun jídla. Takové množství jídla by po dobu jednoho roku uživilo 30-50 milionů lidí.

Načasování této kampaně rozproudilo spekulace o možných problémech se zajištěním dostatečného množství potravin pro čínské obyvatelstvo. Tyto obavy se ještě zvýšily, když Čínská akademie společenských věd zveřejnila svůj výzkum, který odhaduje, že do roku 2025 by Číně mohlo chybět 130 milionů tun potravin. Čínské zemědělství utržilo těžké rány kvůli letošní epidemii koronaviru, která v některých případech ovlivnila provádění jarní setby. Kromě toho se Čína, která v předchozích letech spotřebovala polovinu světové produkce vepřového masa a teprve se začínala vzpamatovávat z devastující nákazy afrického moru prasat, musí momentálně potýkat s rekordními záplavami v provincii Sichuan, která je hlavní základnou pro chov prasat. Tyto záplavy také zasáhly tamější pole a způsobily další ztráty na úrodě. Spory s USA vzbuzují obavy i z nedostatku sóji, na jejímž dovozu je Čína závislá zejména pro výrobu krmiv, z toho důvodu se k ní snaží najít alternativy. Čínské ministerstvo zemědělství se pokusilo situaci zklidnit, když prohlásilo, že  si je zcela jisté svou schopností zajistit dostatečné množství obilovin. V současnosti se jeví pravděpodobné, že Číně bude v příštím roce z důvodu nízké úrody chybět 30 milionů kukuřice, které bude muset importovat.

Čína je však nucena hledat nové zdroje potravin i z politických důvodů za cenu narušení stávajících dodavatelských řetězců. V květnu Čína uvalila 80% cla na dovoz australského ječmene kvůli australské podpoře nezávislého vyšetření původu koronaviru. Australští producenti již následky tohoto opatření pocítili. Jejich vývozy obilovin spadly v červenci o 38 %, celkové agrární vývozy pak spadly o 15.1 %, což představuje největší propad od recese v roce 1983.

 

SRBSKO

Pavel Svoboda, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, pavel_svoboda1@mzv.cz

SRBSKO – intenzivní práce na projektech zavlažování zemědělské půdy.

 

Podle sdělení portálu e-Kapija proběhla v těchto dnech v Srbsku schůzka mezi zástupci srbské vlády a fondem ze Spojených arabských emirátů AL DAHRA, kde za srbskou stranu se zúčastnil ředitel státní vodohospodářské společnosti Srbijavode pan Goran Pazović a za fond generální ředitel AL DAHRA Srbsko pan Salmin Al Almerija.

Posuzovala se realizace první fáze zavlažovacích projektů, která kromě výstavby systému zavlažování ve Vojvodině zahrnuje i regionální zavlažovací systémy v oblasti Pančevačkog rita a  meliorace v oblastech Mačvy a Čačku. Práce v rámci této fáze zahrnují i výstavbu a  rekonstrukci sítě kanálů, výstavbu magistrálního vodovodního potrubí a vybudování 20 čerpacích stanic. Celková hodnota této fáze projektu je cca 20 miliónů EUR.

Na schůzce se také projednávala příprava na druhou fázi, v rámci které by se mělo řešit zavlažování dalších cca 55 000 hektarů. V rámci druhé fáze by měla proběhnout modernizace dalších 58 čerpacích stanic v oblasti centrálního Srbska. Zde by mohla být příležitost i pro zapojení českých vodohospodářských firem a dodavatelů zařízení čerpacích stanic.

ČERNÁ HORA – dovoz piva opět výrazně převýšil vývoz.

 

Černá Hora dováží až třikrát více piva než sama vyváží, napsal portál e-Kapija na základě informací statistického úřadu Monsat.

V loňském roce se z Černé Hory vyvezlo pivo v hodnotě 3,6 mil. EUR a dovoz piva činil 10,2 mil. EUR. Největším výrobcem piva v Černé Horě je Nikšičký pivovar, který je součástí mezinárodní skupiny Molson Coors (skupina vlastní mj. i Pivovary Staropramen) a Černá Hora významná množství piva vyváží především do sousedních zemí jako je Bosna a Hercegovina (1,36 mil. EUR), Albánie (1,07 mil. EUR) a Kosovo (860.000 EUR). Do sousedního Srbska se příliš nevyváží, protože Molson Coors je i majitelem srbského pivovaru v Apatinu, kde také vyrábí pivo pod značkou Nikšičko pivo.

Do Černé Hory se nejvíce piva dovezlo v roce 2019 ze Srbska (v hodnotě 6,2 mil. EUR), dále následoval dovoz piva z Holandska (1,3 mil. EUR), Německa (431 000 EUR), Slovinska (385 000 EUR) a také z České republiky (304 000 EUR). Kromě těchto zemí se do Černé Hory dováželo v roce 2019 i pivo z Rumunska, Mexika, Polska, Francie, Belgie, nebo Maďarska. Výrazný převis poptávky nad domácí produkcí je příležitostí i pro české pivovary a exportéry.

 

RUSKO

Nikola Hrušková, Zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Moskvě, Mob.:+420 702 169 426, nikola_hruskova@mzv.cz

RUSKO – AliExpress spouští službu expresní dodávky potravin v Rusku.

 

Projekt firmy AliExpress, který se bude nazývat „Esť“ se má zaměřovat na dodávky potravin, dětské výživy, krmiv pro domácí mazlíčky a základního zboží (např. hygienických potřeb, čisticích prostředků atp.) Cílem je dodávat zboží v den objednávky.

Projekt bude fungovat na modelu „marketplace“ ve spolupráci s ruskou službou „Samokat“, která se zabývá rozvozem potravin. Tato služba bude  dostupná nejprve v Moskvě a Petrohradu, v budoucnu by se měla rozšířit i do dalších měst, jako je např. Nižní Novgorod, Kazaň a Rostov na Donu. V zahajovacím režimu bude AliExpress nabízet potraviny a zboží pouze firmy „Samokat“, v dalších fázích plánuje spolupráci přímo s výrobci potravin a rozšiřování sortimentu. V řádu měsíců plánuje AliExpress zahájit spolupráci i s velkými obchodními řetězci v Rusku a nabízet jejich zboží.

Vzhledem k přetrvávajícím opatřením a obavám z dalších možných omezení v souvislosti se šířením Covid-19, je obchod potravinami v online formátu stále velmi perspektivním odvětvím.

 

Potravinářská výstava WorldFood Moskva se uskuteční, ale bez zahraničních vystavovatelů.

 

Ve dnech 22. – 25. září 2020 se na moskevském výstavišti Krokus Expo uskuteční tradiční podzimní potravinářská výstava WorldFood Moscow. Organizátor, výstavní společnost Hyve (dříve ITE Group), se rozhodla výstavu uspořádat i ve složité situaci, kdy se zahraniční vystavovatelé nemohou v Moskvě osobně prezentovat ani výstavu navštívit. V Ruské federaci stále platí zákaz vjezdu cizinců ze třetích zemí s výjimkou Velké Británie, Turecka, Tanzanie a Švýcarska a letecké spojení se světem prakticky nefunguje. Firmy tak mohou být zastoupeny prostřednictvím svých ruských partnerů. Národní expozice MZe České republiky, kde se měly prezentovat české firmy, tak byla přesunuta na rok 2021.

Leitmotivem výstavy WorldFood se tak paradoxně stane myšlenka politiky náhrady dovozu (tzv. „importozaměščenije“) a prostor dostanou především domácí ruští potravináři. Doprovodné akce budou probíhat i v online formátu.

Podrobnější informace o výstavě jsou k dispozici na oficiálních stránkách: https://world-food.ru/Home

 

 

LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu, Mob.: 00961 70 258 310, petr_sochor@mzv.cz

LIBANON – Příležitost pro české firmy – dodávka pšenice

 

Zemědělský diplomat na ZÚ Bejrút obdržel od 2 největších mlýnů v Libanonu poptávku na dodávku pšenice.
Specifikace poptávané pšenice je velmi jednoduchá, hlavním kriteriem je % proteinu. Libanon poptává tyto 3 kvality pšenice:
1/ protein 13,5%
2/ protein 12,5% ( nejvíce dodávaná kvalita )
3/ protein 11,5%
Poptávané množství je min. 5 000 tun /kvartál, volně ložené, částečné lodění po min. 1000 tun je možné.
Požadovaná dodací parita: FOB evropský přístav, preference je FOB Constanca Rumunsko.
V případě zájmu ze strany českých dodavatelů zasílám kontakty:
1/ CROWN FLOUR MILLS – Mr. Paul Mansour – generální ředitel a majitel – email : pmansour@crownflourmills.com
2/ MODERN MILLS OF LEBANON – Mr. Bachar S. Boubess – generální ředitel – email : bboubess@dm.net.lb

V případě zájmu ze strany českých dodavatelů prosím kontaktujte ZD v Bejrůtu.
 

Zdroj: MZe