Aktuality nejen z EU – ČÍNA, USA, RUSKO I LIBANON

ZAHRANIČNÍ AKTUALITY ke dni – pondělí 17. srpna 2020

 

Čína se potýká s rostoucími cenami potravin

Čínští spotřebitelé si musejí zvykat na to, že nákupy potravin čím dál víc zatěžují jejich peněženky. Nejvýraznější růst cen je možné pozorovat u vepřového masa a vajec. Za červenec stoupla cena vepřového meziročně o 85.7 % a o 10.3 % oproti červnu; cena vepřového má přitom hlavní váhu při výpočtu indexu spotřebitelských cen a ovlivňuje celkovou výši inflace v zemi. Důvod růstu jeho ceny je stále stejný, nedostatečná nabídka způsobená devastací místních chovů africkým morem prasat. Oslabení nabídky vajec přišlo společně s vysokými letními teplotami, které negativně ovlivnily výši produkce. Někteří experti se však domnívají, že je tento růst pouze krátkodobý.

 

Hodnocení dosavadního plnění obchodní dohody mezi Čínou a USA

V sobotu 15. srpna 2020 se uskuteční první videokonference mezi americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a čínským vicepremiérem Liu He, jedněmi z hlavních vyjednavačů první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou. Toto setkání představuje mechanismus, kterým se má každého půl roku vyhodnocovat pokrok při plnění závazků vyplývajících z dohody. Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow se ve čtvrtek vyjádřil, že je administrativa Donalda Trumpa s čínskými nákupy amerického zboží spokojena a dohoda tedy nejspíš přežije první období, a to i přesto, že jsou současné exporty USA do Číny i díky epidemii koronaviru výrazně pod stanovenou úrovní. V předchozích měsících se Čína snažila navýšit dovoz amerických agrárních produktů zejména nákupem sóji a kukuřice.

 

USA

 

USA – Covid-19 v USA – denní přírůstky nadále klesají

Podle nejnovějších informací počty nakažených stále klesají, i když se stále drží těsně nad hranicí 50 tis. denně. Tento týden USA překročí hranici 5,4 mil. nakažených, přes 170 tis. zemřelých a 68 mil. uskutečněných testů. Zákaz cestování do USA ze zemí Schengenského prostoru je nadále v platnosti.

Pozn.red.: Amerického obyvatelstva je přes 330 milionů a jsou třetím nejlidnatějším státem světa po Číně a Indii.

Zdroj:  Johns Hopkins Center for Science and Engineering

 

USA publikovaly seznam nejzávažnějších škůdců a chorob hospodářských zvířat a rostlin.

Dozorový orgán federálního ministerstva zemědělství APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service) nedávno publikoval výčet škůdců a chorob, které vidí jako nejvýznamnější hrozbu pro zemědělský a potravinářský sektor USA. Cílem publikace je získat zpětnou vazbu od odborné veřejnosti, zda je třeba některé položky doplnit nebo naopak vyřadit. Seznam je k dispozici na tomto odkazu.

Mezi choroby zvířat se řadí například slintavka a kulhavka, africký i klasický mor prasat, ptačí chřipka, horečka údolí Rift nebo Newcastleská nemoc. Mezi škůdci lze dohledat tesaříka Anoplophora chinensis nebo motýla Spodoptera litura a z rostlinných chorob jsou uvedeny např. bakteriální plísně či rakovinec bramborový.

 

 

RUSKO – Rusko už nepotřebuje dovážet vepřové maso

Zvýšení domácí produkce, snížení cen a zavedení dovozního cla na vepřové maso způsobily, že Rusko v prvním pololetí roku 2020 snížilo jeho dovoz o 98 % na méně než 1 tis. tun. V předešlých letech přitom dováželo okolo 100 tis. tun vepřového každý rok.

Za první pololetí roku 2020 se dovoz vepřového masa ze zahraničí snížil v objemovém vyjádření o 98 %, ve finančním vyjádření potom ze 170 mil. USD klesnul na 3 mil. USD. Příčin snížení exportu se sešlo hned několik. Pro světové exportéry se stala významným trhem Čína a další země Jihovýchodní Asie, ruská produkce vepřového masa se zvýšila, což znamenalo snížení cen na domácím trhu, kterému dovozové maso nemohlo konkurovat. V neposlední řadě sehrálo roli zavedení dovozního cla ze strany Ruska na vepřové maso ve výši 25%.  Až doposud bylo vepřové dováženo na základě množstevní kvóty, která např. v roce 2019 činila 400 tis. tun.

Rusko očekává, že v letošním roce doveze celkem maximálně 10 tis. tun vepřového, především ze zemí Eurasijské hospodářské unie (Bělorusko, Rusko, Kazachstán, Arménie, Kyrgyzstán). Plná soběstačnost přináší Rusku výhodu v podobě kontroly cen na trhu. Vepřové maso se nedováží, tudíž ho nemůže negativně ovlivnit případná změna kurzu rublu. A stabilita cen je nyní v době snižování reálných příjmů obyvatel klíčová.

 

Ruská firma „Efko“ vyvíjí novou rostlinnou alternativu masa

Jedna z největších ruských potravinářských společností „Efko“, která vyrábí např. majonézy, omáčky, rostlinný olej a další, vyvíjí nový produkt – rostlinné „maso“ do hamburgerů. Firma do projektu vložila 100 mil. rublů a očekává, že letos na podzim by se produkt mohl objevit v některých stravovacích řetězcích. V supermarketech by rostlinné maso mělo být k dostání od příštího roku.

Firma „Efko“ by tak měla konkurovat americké společnosti „Beyond Meat“, která aktuálně v Rusku a po celém světě nabízí „umělé“ maso do hamburgerů. Produkt společnosti „Efko“ ale bude mít odlišné složení od amerického Beyond Meat a měl by být postaven hlavně na bílkovině ze sóje. Kromě složení má produkty odlišovat i cena. Zatímco americký produkt je nyní v ruských řetězcích k dostání za zhruba 1000 rublů za dva plátky masa (cca 350 Kč), ruské rostlinné maso by mělo být asi pětkrát levnější. Pilotní linka by měla být schopná produkovat 500 kg rostlinného masa za měsíc, což je množství dostatečné pro moskevský trh. Jedná se zatím o experiment a praxe ukáže, jak velký bude zájem o alternativní rostlinné produkty. Ve firmě „Efko“ očekávají, že v roce 2025 by měl trh s rostlinnými analogy masa dosahovat 4 mld. USD, oproti 160 mil. USD v roce 2018, a proto do tohoto projektu vkládají kromě financí i velké naděje.

 

LIBANON – platí 30 denní celostátní karanténa s platností od 10. 8. 2020.

COVID 19 – Nařízení nosit ochranné roušky na všech veřejných prostranstvích opět platí, ale porušení zákazu se zatím nepokutuje. Vstup do maloobchodních prodejen povolen pouze s nasazenou rouškou. Všechny státní úřady jsou již otevřené, i když mnoho centrálních úřadů, které se nacházejí v centru Bejrútu, jsou po výbuchu mimo provoz. Zásobování obchodů s potravinami je bez problémů, otevírací doba se vrátila do předkrizového období.  Provoz čerpacích stanic a maloobchodní sektor včetně restaurací je ve standardním provozu, jako v době před pandemií.  Pohyb osob je nadále bez omezení.

 

Mezinárodní letiště v Bejrútu pro osobní dopravu je v provozu, hraniční přechody se Sýrií jsou otevřeny v omezené kapacitě, přeshraniční cestování je stále přísně kontrolováno. Po technické a administrativní stránce byl import potravin, zemědělských komodit a průmyslového a spotřebního zboží odkloněn do dalších libanonských přístavů (Tripoli, Saida), předpoklad obnovení provozu bejrútského přístavu v horizontu cca 2 – 3 měsíců.

Importní dotace

Vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci a s tím spojené snížení koupěschopnosti obyvatel vyhlásila libanonská vláda, resp. Ministerstvo obchodu a průmyslu Libanonu, nový dotační program na import zemědělských komodit a potravin.

S platností od července 2020 jsou při importu do Libanonu dotovány tyto položky:

  1. Tuky a oleje (máslo – rostlinné tuky – pasterizované sýry)
  2. Zelenina (cibule, česnek, žampiony, kukuřice)
  3. Různé (sušené mléko, sušená syrovátka, čaj, smetana do kávy, rafinovaný cukr, pšenice, cereálie)
  4. Skot (krávy, býci, kozy, ovce)

 

Stále platí, že mezinárodnímu obchodu v Libanonu chybí v omezený přístup k volně směnitelným měnám (USD, EURO).  Nedostatek finanční hotovosti a problémy spojené s bankovními transfery jsou nadále hlavním problémem pro Libanon.

Poznámka:  I přes platnost oficiálního kursu LBP 1.507,5 za 1 USD probíhá mezinárodní dovoz potravin a spotřebního zboží, kromě dotovaných položek, pro který platí kurs LBP 3.900, v poměru LBP 7.000 za 1 USD (tzv. černý pouliční kurs).

 

Importní dotace spočívá v tom, že importér na uvedené dotované položky má možnost nákupu USD, na základě povolení Centrální banky Libanonu, v poměru LBP 3.900 za 1 USD. Není tedy odkázán na tzv. černý pouliční kurs, který se v posledních dnech ustálil na LBP 7000 za 1 USD.

Obchodní doporučení:  Nadále platí doporučení pro prodej zboží pouze oproti předplatbám nebo neodvolatelným akreditivům potvrzeným prvotřídní světovou bankou.

Pro aktuální informace týkající se obchodu a aktuální finanční situace, dovozu zboží, aktuálních cen potravin a zemědělských komodit, fungování libanonské státní správy, pohybu osob a provozu letiště a přístavů kontaktujte zemědělského diplomata v Libanonu.

 

ZDROJ: MZe