Zápis z jednání Koordinačního výboru PRV

Zápis z on-line jednání – Koordinační výbor CSV – 8. 12. 2022,
10:15-12:00 hod.

Účastníci: Ing. Jana Bartošová; Ing. Alena Bečková; Jan Dražský Florian; Jaroslav Havel (host); Ing. Veronika Jeníkovská; Ing. Helena Kavanová; PaedDr. Věra Libichová; Ing. Karolína Menclová; Ing. Soňa Roškotová; Zdeněk Soušek; Ing. František Winter.
Ing. Josef Tabery, Ing. Zuzana Dvořáková, Ing. Jana Bačkovská, Ing. Irena Křížová
Omluvení: Ing. Tomáš Dohnanský; Mgr. Kateřina Eliášová; prof. Ing. Václav Hejnák, Ph.D.; Ing. Miloš Jirovský; Ing. Jaroslav Kubišta; Ing. Jiří Krist; Ing. Irena Lukášová; Ing. Pavel Navrátil; Karel Rejchrt; prof. Ing. Petr Sklenička, CSc.; Ing. Marie Trantinová, Ph.D.; Ing. Václav Suchan, CSc., MBA; Ing. Jan Ulrich; JUDr. Radan Večerka; Ing. Tomáš Vacek; Ing. Karel Vítek, CSc.

Průběh jednání

Ing. Josef Tabery – ředitel odboru Řídící orgán PRV
Po úvodním přivítání seznámil účastníky setkání s aktivitami Celostátní sítě pro venkov („Síť“, „CSV“), které byly realizovány v končícím roce 2022 a aktivitami, které jsou připraveny na r. 2023. Před jednáním byly veškeré podklady účastníkům zaslány elektronicky.

V první části jednání podal stručný přehled o informační a propagační strategii PRV na
národní/regionální úrovni. Konstatoval, že ač bylo jaro letošního roku ještě ovlivněno epidemiologickými opatřeními spojenými s onemocněním COVID (aktivity bylo nutné realizovat v on-line formátu), podařily se v podstatě realizovat veškeré plánované akce.

Uvedl, že na národní úrovni byla dotačně podpořena propagace CSV a jejich partnerů na dubnové konferenci k pozemkovým úpravám v Harrachově. Na Zemi živitelce v Českých Budějovicích proběhlo setkání partnerů na Večeru venkova, kde byla pokřtěna kniha s realizovanými projekty PRV, zástupci Sítě se účastnili i veletrhu Agrokomplex v Nitře. Konference Venkov byla v letošním roce pouze „komorní“ v prostoru Senátu, v příštím roce ale již proběhne „klasická“ Konference Venkov ve formátu, jak ji známe z předchozích let.

Aktivity Sítě a zajímavé výstupy z PRV byly prezentovány v květnu na Dni Evropy v Praze.

V mezinárodním kontextu byla připravena prezentace několika projektů PRV do mezinárodní soutěže RIA, kterou organizuje Evropská síť pro rozvoj venkova – bohužel tento rok nepostoupil žádný náš projekt do finále.

Z prostředků CSV byla podpořena mezinárodní červnová akce, kdy se ČR stala hostitelskou zemí významné evropské konference metody LEADER známé pod zkratkou LINC (proběhla na Jesenicku).

Partneři z MAS ve spolupráci s CSV připravili odborné setkání k přenosu zahraničních zkušenosti v oblasti rozvoje komunitní energetiky. Tato akce by měla přispět k vyššímu zapojení zájemců z regionu do lokální výroby energie.

V rámci předsednictví ČR v Radě EU proběhlo setkání ředitelů národních strategických plánů SZP, kde pracovníci sekretariátu Sítě zajistili vedle klasického odborného konferenčního programu i 2 exkurze:

konkrétně byly navštíveny 2 podniky ve Středočeském kraji a na ČZU na Suchdole.

Na regionální úrovni byly realizovány různé semináře (i k tématice Jednotné žádosti), webináře, exkurze a partneři Sítě se mohli setkat i na stáncích CSV na řadě regionálních propagačních akcí.

Hodně akcí bylo tematicky propojeno s tématem CLLD. Dále byly představeny 4 regionální aktivity Sítě.

V další části jednání shrnul činnosti odborných tematických pracovních skupin, které pracují na regionální a centrální úrovni.

Aktivní tematické pracovní skupiny:

A) Na centrální úrovni pracují:
– TPS LEADER (Komunitně vedený místní rozvoj) – poskytují podněty pro nastavování pravidel pro žadatele v LEADERu. Je dobrá spolupráce s NS MAS a SZIF.
– TPS Monitoring a hodnocení Programu rozvoje venkova – členové TPS mimo jiné diskutují o tom, jaké aktivity v PRV probíhají a co se připravuje do budoucna v oblasti evaluací.
– TPS Inovace a operační skupiny EIP – v této TPS probíhají mimo jiné komunikace s brokery.
– v TPS Chytrý venkov probíhá interakce s MMR. Přáli bychom si více reálných aktivit. Členům TPS jsou poskytovány elektronicky informace/podněty k tomuto tématu.
– V rámci aktivit TPS WELFARE a pohoda zvířat se ve spolupráci s odborníky podařilo v letošním roce natočit 5 video reportáží k tématice welfare zvířat. Tento materiál by měl především zájemcům z laické veřejnosti ukázat skutečné podmínky chovu hospodářských zvířat u nás.
Videa by měla pomoci napravit negativní obrázek, který vytváří ve veřejném prostoru sdělovacíprostředky.
Bylo doporučeno, aby tato TPS pokračovala v činnosti i v roce 2023.

Pozn. zapisovatelky – nikdo ze členů KV neměl k tomuto návrhu výhrady či doporučení.

B) Na regionální úrovni pracují:
– TPS Sociální zemědělství – návrh systému opatření pro podmínky ČR – byl dokončen závěrečný výstup TPS ve formě odborné analýzy podmínek sociálního zemědělství v ČR.
Analýza je již k dispozici. Činnost TPS bude koncem roku 2022 ukončena.
– Činnost TPS Krátké dodavatelské řetězce a komunitou podporované zemědělství běží a na základě setkání a diskusí bylo doporučeno založení nové TPS zaměřené na lokální potraviny ve veřejném stravování.

Členům Koordinačního výboru byl předložen návrh na založení nové TPS s názvem „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“. Tento námět byl diskutován potravinářskou sekcí MZe a měl kladnou odezvu. Pozn. zapisovatelky – nikdo ze členů KV neměl k tomuto návrhu výhrady či doporučení.

V poslední třetině svého vystoupení informoval o základních akcích a aktivitách Sítě plánovaných pro rok 2023. Aktivity Sítě budou postaveny na 5ti prioritách:

– Diskuse s partnery – přenos informací ze státní správy o podmínkách nového SP SZP.
– Informace o inovacích – bude kladen důraz na inovační skupiny, inovační partnerství.
– Podpora a spolupráce v rámci CLLD, a to v národním i širším kontextu.
– Implementace stávajícího PRV – bude nutné zintenzivnit čerpání v operaci zaměřené na vzdělávací/informační aktivity – jsou zde velké finanční zůstatky. Hledáme nové cesty/způsoby, jak vzbudit zájem u žadatelů o tuto oblast.
– Monitoring, implementace – velmi důležité aktivity v rámci PRV.

Dohromady jsou v roce 2023 plánovány aktivity CSV ve výši cca 28 mil. Kč, které tvoří akce pořádané na národní (centrální pracoviště na MZe) i regionální úrovni (centrální aktivity SZIF, krajské plány regionálních pracovišť, regionální TPS). Následně představil některé konkrétní (většinou pravidelně se opakující) plánované akce/aktivity a informoval o plánovaném rozpočtu na aktivity jednotlivých regionálních Sítí.

Diskuse, připomínky členů KV

Ing. František Winter – Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů

Dva dotazy:

a) Je v rozpočtu Sítě případně rezerva na přípravu a vydání „manuálu“ s komentáři k problematice SP SZP? Tento materiál by byl pro zemědělce velice vítanou pomůckou pro orientaci pro nové programové období.

b) V současné době probíhá jednání, zda by se mohla v příštím roce uspořádat odborná mezinárodní aktivita v rámci činnosti GEOPACT. Bylo by možné případně podpořit nějaké aktivity, pokud by se setkání pořádalo prezenčně (pokud by bylo on-line, žádná podpora by nebyla potřeba)?

Reakce: Ing. Josef Tabery – ředitel odboru Řídící orgán PRV
Ing. Zuzana Dvořáková – vedoucí oddělení CSV a TP:

Ad a) Informace k připravovanému SP SZP jsou podávány postupně v různých materiálech/přehledech a brožurách. Bude třeba zvážit, zda bude možno nějaký materiál připravit. V současné době se nedá predikovat, jak se vyvine situace ve výkladu příslušných Pravidel a nařízení vlády.

Ad b) V rozpočtu Sítě na národní úrovni máme v některých položkách prostředky na prezentaci příkladů dobré praxe, bude záležet na požadavcích pořadatelů.

pan Zdeněk Soušek – Ústav pro hospodářskou úpravu lesů
Poskytl informaci, že pro vlastníky lesů existují metodické listy („manuál“), kde se zájemci dozvědí všechny aktuální informace v oblasti lesů. Konstatoval, že v oblasti lesů ale není ta problematika tak informačně náročná a široká, jako ostatních zemědělských oblastech.

Reakce: Ing. Josef Tabery – ředitel odboru Řídící orgán PRV
Jistě bude řada informací i na webu SZIF. Pokusíme se doporučení na „manuál“ promyslet.

Jan Dražský Florian – Národní síť Místních akčních skupin České republiky, z.s.
Poděkoval za zařazení akce Leaderfest do plánu roku 2023. Akce by se měla konta v Broumově 5.-9.6. 2023. Více informací k zakázce budou předány podle požadavku organizátora akce.

Dotaz – bylo by možné případně částku rozpočtu na tuto akci navýšit, pokud by bylo potřeba?

Reakce: Ing. Zuzana Dvořáková – vedoucí oddělení CSV a TP
Budeme o případné potřebě navýšení diskutovat operativně. Dle potřeby budeme hledat v plánovaných akcích na národní úrovni úspory na pokrytí dodatečného finančního požadavku.

PaedDr. Věra Libichová – Spolek pro obnovu venkova ČR (SPOV)
Podala bližší informace k plánované Národní konferenci Venkov. V roce 2023 by se měla konat v termínu 16.-18.5. ve Frýdlantu nad Ostravicí (Moravskoslezský kraj). V rámci programu by se mělo připravovat 5 exkurzí, z toho jedna bude zahrnovat i návštěvu Národního zemědělského muzea v Ostravě – Vítkovicích. Návrh odborného programu, doprovodného programu a pozvánka by se měla připravit ke zveřejnění na stránkách Konference Venkov na začátku příštího roku.
Sdělila informaci k tématu pojištění organizátora při podpisu smlouvy – pojišťovny dle jejich zkušeností pojišťují max. 180 dní před akcí, v případě smlouvy na akcí na 2 a více let by mohl být v tomto bodě smlouvy problém.

Dále informovala o aktualitách v rámci soutěže Vesnice roku – 9.12.2022 by se měla konat schůzka vyhlašovatelů soutěže na MMR. Ocenila, že Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s partnery připravuje i motivační semináře k této soutěži. Požádala, zda by bylo možné sdílet informace o konání motivačních seminářů mezi pracovníky Sítě a dalšími partnery Sítě i v případě, že pořadatelem v nějakém kraji nebude CSV, ale například SPOV.

Reakce: Ing. Josef Tabery – ředitel odboru Řídící orgán PRV
Poděkoval za poskytnuté informace a informoval, že podmínky v našich smlouvách jsou nastavovány ve spolupráci s našim právním oddělením, a tak je třeba nastavení našich smluv respektovat.

Ing. Josef Tabery – ředitel odboru Řídící orgán PRV

Po posledním diskusním příspěvku poděkoval všem za účast a konstatoval, že považuje všechny přednesené oblasti za KV za prodiskutované a schválené. Nyní budou materiály postoupeny ke schválení panu ministrovi. Po jeho podpisu bude možné plánované akce začít připravovat k realizaci v příštím roce. Poděkoval všem za dosavadní spolupráci, popřál pěkné svátky a šťastný vstup do Nového roku a on-line jednání ukončil.

Zápis zpracovala: Ing. Jana Bačkovská
Zápis schválil: Ing. Josef Tabery

 

 

 

PREZENTACE KS a KV_2022_plán CSV 2023

Přílohy