Zápis z PS monitoring a evaluace (MV PRV 2014 – 2020)

Zápis z jednání tematické pracovní skupiny pro monitoring a hodnocení PRV 2014-2020, 24. 10. 2022, od 10:00 on-line

Pracovní skupina se uskutečnila on-line formou prostřednictvím platformy MS Teams a připojilo se na ni 35 účastníků (viz příloha Prezenční listina). Před jednáním byl registrovaným účastníkům zaslán podkladový materiál – návrh Evaluačního plánu na rok 2023. Jednání vedl Ing. Josef Tabery, ředitel odboru Řídicí orgán PRV (ŘO PRV), prezentace doplňoval dle gesce za opatření ŘO odboru environmentálních podpor PRV Ing. David Kuna.

Cílem pracovní skupiny byla prezentace aktuálních informací o hodnotících aktivitách ze strany Řídícího orgánu PRV a odboru environmentálních podpor PRV a také výstupy průběžného hodnocení PRV nezávislým hodnotitelem.
1) ŘO Josef Tabery představil informace týkající se hodnotících aktivit ŘO PRV v rámci ročního evaluačního plánu. Dále informoval o průběžném hodnocení externím dodavatelem: konsorcium společností Naviga 4 s.r.o. a Naviga Advisory & Evaluation s.r.o. Společně s ŘO Kunou představil hlavní závěry a doporučení hodnotitele z průběžného hodnocení – jaro 2022, které už byly představeny účastníkům na minulé PS.

Aktuálně probíhá připomínkování 12. průběžné (podzimní) zprávy, finální verze bude odevzdána v prosinci 2022.
Dále byly představeny výstupy Tematických úkolů ÚZEI během II. pololetí 2022, které poslouží ŘO PRV a odboru environmentálních podpor PRV jako podklad pro plnění dalších úkolů, analýz, nastavování budoucí SZP apod. Také byl prezentován stav zpracování ad hoc metodik a šetření s vazbou na životní prostředí zadávaných odborem environmentálních podpor PRV. Poté ŘO Tabery informoval o nových tematických úkolech ÚZEI na rok 2023, jejichž zadání bude schváleno ke konci letošního roku.
Na závěr prezentace zazněla informace o tvorbě nové koncepce Hodnotícího plánu SP SZP 2023-2027, která je ve fázi příprav ve spolupráci s ÚZEI.

2) Zástupci hodnotitele Ing. Ondřej Miffek, Ph.D. a Mgr. Lukáš Maláč (Naviga 4 s.r.o. a Naviga Advisory & Evaluation s.r.o.) představili detailněji výstupy průběžného hodnocení PRV z podzimní zprávy 2022 průběžného hodnocení PRV. Zpráva byla zpracována na datech k 30. 6. 2022.
Hodnotitel provedl analýzu implementačních dat k 30. 6. 2022, dopočty indikátorů na základě získaných dat, kontextové rešerše, analýzy GIS, tematické analýzy. Hodnotitel zodpověděl hodnotící otázky 1-21 dle vodítek EU. Zástupci hodnotitele prošli závěry a doporučení pro jednotlivé prioritní oblasti dle prezentace.
K diskusi se v rámci uvedených bodů nepřihlásil žádný z účastníků.
ŘO Tabery na závěr pracovní skupiny poděkoval všem přítomným za účast. Zároveň připomněl, že se těší na setkání na 17. MV PRV, které se uskuteční 30. 11. 2022 v hotelu Floret v Praze

 

Hodnotitel_prezentace_final

Evaluace PS_2022_prezentace

Přílohy