Zemědělství – spor mezi EU a Ukrajinou?

Konec ságy o dočasné liberalizaci ukrajinského dovozu do EU by mohl znamenat nový začátek ve vztazích mezi Bruselem a Kyjevem.

Rozhovory s Ukrajinou o trvalé liberalizaci obchodu budou brzy zahájeny, jak požadovali lídři EU v závěrech summitu z 21.- 22 . V pondělí večer mezi Radou a Evropským parlamentem. Od června 2025 již nebudou žádná dočasná opatření; Brusel a Kyjev budou pracovat na nové smlouvě a role zemědělství v ní bude klíčová a konstruktivnější, než tomu bylo v minulých měsících.

Obnovení dočasných obchodních výhod pro Ukrajinu bylo otevřenou ranou a jedním z nejkřiklavějších rozporů v podpoře EU pro Kyjev.

Evropští zemědělci ukázali, že chtějí bránit to, co považují za citlivá odvětví. Ti na Ukrajině, kteří chtějí i nadále vyvážet své nejcennější produkty, jsou přitom obětí ruské taktiky oslabující nejprosperující ekonomický sektor země.

Dohoda bude tvrdá a my se musíme připravit na očekávané, neznámé a příležitosti.

Jak ovlivní rozhovory debata o nové společné zemědělské politice EU, která by měla začít nejpozději na začátku roku 2025, je ve druhé skupině.

Jak bude ukrajinské zemědělství vypadat v roce 2025 a dále je ještě méně jasné, protože. Jak potvrdil výhled Mezinárodní rady pro obiloviny , sektor se již mění s poklesem produkce pšenice a zvýšením produkce olejných semen.

V úterý se ministři zemědělství EU sešli v Genku na neformální radě svolané belgickým předsednictvím EU, aby shromáždili návrhy a naplnili deficit rostlinných bílkovin EU , které se v zásadě používají v krmivech pro zvířata. Pozn. EU dováží ročně kolem 50 milionů tun olejnatých semen a bílkovinných plodin. Může se stát Ukrajina stát privilegovaným dodavatelem historicky nedostatkových zdrojů?

„Rádi bychom projednali vztahy s Ukrajinou v oblasti dovozu bílkovin, sójových bobů a dalších produktů,“ řekl před setkáním Adam Nowak, státní náměstek polského ministerstva zemědělství a rozvoje venkova.

Šéfka asociace zemědělců EU COPA Christiane Lambertová telefonicky Euractivu řekla: „Samozřejmě, že máme obavy z vyjednávání“ z dlouhodobého hlediska „Ukrajinci vyrábějí bez mnoha omezení, pod kterými jsme my“.

„Na druhou stranu,“ dodala, „s vhodnými doprovodnými programy by se Kyjev mohl posunout směrem ke zvýšení produkce rostlinných bílkovin a snížení produkce pšenice.“

Je to hypotéza, kterou stojí za to prostudovat, aby se Ukrajina stala nedílnou součástí projektů strategické autonomie EU.

Zdoj: EURACTIV, upraveno ČMSZP