Ukrajina: Rada podporuje obnovení autonomních obchodních opatření EU

Zástupci členských států EU (Coreper) dnes potvrdili prozatímní dohodu dosaženou dříve ve stejný den mezi předsednictvím Rady a zástupci Evropského parlamentu o obnovení pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinský vývoz do EU do 5. června 2025 . 

Toto obnovení znovu potvrzuje neochvějnou politickou a ekonomickou podporu EU Ukrajině po dvou letech nevyprovokované a neodůvodněné vojenské agrese Ruska. 

EU se zároveň rozhodla posílit ochranu citlivých zemědělských produktů posílením záruk, které jsou již obsaženy v aktuálně platných autonomních obchodních opatřeních, což zahrnuje zohlednění jakéhokoli nepříznivého dopadu na trh jednoho nebo více členských států, spíše než jen na trhu EU jako celku (jak je tomu nyní). Nová automatická ochrana bude přidána také pro některé citlivé produkty, jako je drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřice, krupice a med.

Autonomní obchodní opatření (ATM) Ukrajině umožní nadále generovat vlastní příjem z obchodních toků s EU, což je důležité pro podporu její ekonomiky. Ve spojení s rozsáhlou vojenskou, finanční a humanitární podporou EU to Ukrajině pomůže s její dlouhodobou obnovou a také s její postupnou integrací do vnitřního trhu EU.

Hlavní prvky nařízení

Nařízení bude platit od 6. června 2024 do 5. června 2025 a týká se pokračujícího pozastavení všech zbývajících cel a kvót podle hlavy IV dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou (DCFTA ).

Nařízení bude také obsahovat dva ochranné mechanismy na ochranu trhu EU:

  • posílená verze stávajícího mechanismu, který se bude uplatňovat na základě pravidelného sledování, což Komisi umožní uložit jakákoli opatření za předpokladu, že budou splněny konkrétní podmínky;
  • nový automatický ochranný mechanismus, který zavazuje Komisi k opětovnému zavedení celních kvót, pokud dovoz drůbeže, vajec, cukru, ovsa, kukuřice, krup a medu překročí aritmetický průměr množství dovezených v druhé polovině roku 2021, 2022 a 2023 .

Klíčové prvky prozatímní dohody

  • rozšíření rozsahu automatického ochranného mechanismu o naše další produkty (oves, kukuřice, krupice a med)
  • zkrácení doby pro aktivaci automatického zabezpečení z 21 na 14 dní
  • prodloužení referenčního období za účelem zjištění, zda dovoz překročí určitou prahovou hodnotu (přidání druhé poloviny roku 2021 k období 2022–2023)
  • závazek Komise posílit sledování dovozu obilí, zejména pšenice, a využívat nástroje, které má k dispozici v případě narušení trhu, jakož i závazek co nejdříve podniknout nezbytné kroky podle dohody o přidružení s Ukrajinou po přijetí nových bankomatů pokračovat prostřednictvím konzultací s Ukrajinou v procesu vzájemné liberalizace tarifů

Další kroky

Výbor pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu se vyzývá, aby zítra potvrdil výsledek interinstitucionálních jednání.

Postoj Parlamentu v prvním čtení by pak měl být přijat na druhém plenárním zasedání v dubnu.

Nařízení poté přijme Rada, podepíší jej zástupci Rady a Evropského parlamentu a bude zveřejněno v Úředním věstníku, než vstoupí v platnost dne 6. června 2024.

Pozadí

Dne 31. ledna 2024 Evropská komise navrhla prodloužit pozastavení dovozních cel a kvót na veškerý dovoz z Ukrajiny do EU o další rok. Návrh byl předložen v souvislosti s pokračující ruskou útočnou válkou proti Ukrajině, z toho vyplývající potřebou nadále Ukrajinu ekonomicky podporovat a vzhledem k tomu, že Ukrajině byl v červnu 2022 udělen status kandidátské země EU a v prosinci 2023 byla zahájena přístupová jednání.

ZDROJ: EVROPSKÁ RADA