UK: smlouva na pěstování cukrové řepy ve Spojeném království pro roky 2025-2026 uzavřena; Zákaz živého vývozu zvířat z Velké Británie vstoupil v platnost

Smlouva na pěstování cukrové řepy ve Spojeném království pro roky 2025-2026 uzavřena;

 

Pěstitelům je nabízeno několik možností,

a) roční smlouva s pevnou cenou 33,00 £/t až na 70 % kontraktu.

b) roční smlouva s garantovanou základní cenou 30,70 £/t + tržní bonus.

A také je nabízena smlouva navázaná na budoucí trhy,  a to až na 50 % kontraktu.

Pěstitelé mohou rozdělit svou úrodu mezi kteroukoliv z těchto tří smluvních možností,.

Nabízeny jsou také peněžní zálohy, příspěvek na pozdní dodávku a pojištění proti mrazu.

Významným zlepšením letošní smlouvy jsou však uvolněná pravidla výkonnosti na jeden rok, která zajistí, že pěstitelé si udrží své právo na množství smlouvy (CTE) v roce 2026, pokud dodají alespoň 70 % svého smluvního množství v letech 2025/26.


 

Zákaz živého vývozu zvířat z Velké Británie vstoupil v platnost

Od 26. července 2024 je ve Velké Británii účinný zákaz živého vývozu zvířat, což znamená, že je nyní nelegální exportovat dobytek za účelem porážky nebo výkrmu. Tato legislativa, nazvaná Zákon o ochraně zvířat (Vývoz živých zvířat), se vztahuje na cesty z Velké Británie i na tranzitní cesty přes její území do destinací mimo Spojené království, ostrovy Normanské a ostrov Man. Tento zákon, přijatý předchozí konzervativní vládou, neplatí pro Severní Irsko.

Ačkoliv zákaz ovlivňuje vývoz skotu, ovcí, prasat, koz a koní za účelem výkrmu a porážky, nezabraňuje vývozu těchto zvířat pro chov nebo soutěže. Ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a venkov (Defra) uvedlo, že zákon chrání zvířata před stresem, únavou a zraněním při dlouhých a zbytečných cestách na vývoz. Zákon také zajišťuje, aby byla zvířata porážena v domácích jatkách s vysokými standardy welfare, čímž se posiluje postavení Velké Británie jako národa milovníků zvířat a světového lídra v oblasti ochrany zvířat.

Nová labouristická vláda se zavázala zavést „nejambicióznější“ program na ochranu zvířat, který zahrnuje zákaz „brutálních praktik“ jako pašování štěňat a používání pastí s očky. Baronka Hayman z Ullocku, nově jmenovaná parlamentní tajemnice státu při Defra, uvedla: „Po dlouhou dobu byla zvířata ponechána trpět v tichosti. Tento zákon představuje obrovské vítězství pro ochranu zvířat a konec kruté praxe vývozu živých zvířat na porážku a výkrm.“

Podle vládních údajů bylo od 60. let 20. století z Británie exportováno až 40 milionů hospodářských zvířat, včetně ovcí, telat a prasat, za účelem dalšího výkrmu nebo porážky. V nejrušnějších letech byl ročně exportován jeden milion zvířat, která cestovala z přístavů jako Dover, Ramsgate a Brightlingsea.

Austrálie se zavázala ukončit export ovcí do 1. května 2028.

Brazilský soud loni zakázal vývoz živého skotu z tamních přístavů.

Tento nový zákon je klíčovým krokem k zajištění vyšších standardů ochrany zvířat a posílení postavení Velké Británie jako země, která klade důraz na etické zacházení se zvířaty.

 

Zdroj https://www.farminguk.com/