Rada pro zemědělství a rybolov stanovuje agendu pro nadcházející měsíce v Bruselu

Brusel, 23. ledna 2024 – Rada pro zemědělství a rybolov, jejímž předsedou je David Clarinval, místopředseda vlády a ministr pro malé podniky, živnostníky, malé a střední podniky, institucionální reformy a demokratickou obnovu Belgie, se dnes sešla v Bruselu, aby stanovila své priority na následujících šest měsíců.

Prezentace pracovního programu: Během veřejného zasedání představila belgická předsednictví svůj pracovní program s důrazem na zemědělství a rybolov. Hlavními cíli jsou zajištění potravinové bezpečnosti, autonomie a udržitelnosti v produkci a spotřebě potravin. Předsednictví rovněž zahájí proces reflexe na rámec po roce 2027 pro Společnou zemědělskou politiku (SZP) a Společnou rybářskou politiku (SRP). Diskuse o nových genových technikách, udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin budou pokračovat.

Strategický dialog o budoucnosti zemědělství: Rada se zapojila do veřejné diskuse o strategickém dialogu o budoucnosti zemědělství v EU. Prezidentka Ursula von der Leyen tento dialog iniciovala k řešení polarizovaných debat o zemědělství a zeleném přechodu. Tématické otázky týkající se pohody farmářů, environmentální odpovědnosti, technologických inovací a konkurenceschopnosti evropského potravinářského systému byly v jednání zdůrazněny. Ministři si vyměnili názory na podmínky udržitelného zemědělství a svá očekávání od strategického dialogu.

Navíc belgické předsednictví bude prosazovat komplexní přístup k zemědělství a rybolovu. Zajištění potravinové bezpečnosti a autonomie bude jádrem cílů předsednictví, stejně jako další posílení udržitelnosti produkce a spotřeby potravin. Belgičtí představitelé budou také věnovat zvláštní pozornost zdraví a pohodě zvířat a potřebě odolných lesů.

Obchodně zaměřené zemědělské otázky: Ministři zemědělství diskutovali o aktuálních obchodních tocích zemědělských potravin, včetně obchodních dohod a vývoje na multilaterálním poli. Byly zkoumány obchodní vztahy s hlavními partnery, jako jsou Spojené království, Spojené státy a Čína. Ministři také měli zhodnotit současné obchodně zaměřené zemědělské otázky s ohledem na dopad ruské války agresí proti Ukrajině.

Návrh rámce pro monitorování lesů: Rada posoudila návrh Komise na rámec pro monitorování lesů, jednu z hlavních iniciativ nové strategie EU pro lesy do roku 2030. Cílem navrženého rámce je shromažďování a sdílení aktuálních a srovnatelných dat o lesích za využití technologie pozorování Země a měření na zemi. Shromážděná data pomohou vytvořit znalostní základnu o lesích a umožní členským státům a lesním správcům zlepšit odolnost lesů.

Cílem návrhu je zajistit vysokou kvalitu monitorování lesů. To umožní sledovat pokrok směrem k dosažení cílů a politických cílů EU týkajících se lesů (včetně biodiverzity, klimatu a krizové reakce), zlepšit hodnocení rizik a připravenosti a podporovat rozhodování založené na důkazech.

Podle návrhu Komise by měl systém monitorování lesů obsahovat tři hlavní prvky:

• systém pro mapování a lokalizaci lesních jednotek

• rámec pro shromažďování dat o lesích

• rámec pro sdílení dat umožňující sdílení dat mezi členskými státy s některými daty veřejně dostupnými

Členské státy by také byly povzbuzovány k vypracování dlouhodobých plánů lesů. Návrh byl představen na jednání Rady pro životní prostředí dne 18. prosince 2023, kdy ministři životního prostředí vedli diskusi na toto téma.

Jiné záležitosti: Během dne byla na pořadu několik dalších ‚jiných záležitostí‘ na následujících tématech:

• sankce týkající se dovozu potravin a zemědělských produktů z Ruska (informace od lotyšské delegace)

• autonomní obchodní opatření (regulace ATMs) (informace od polské delegace)

• implementace systému monitorování ploch pro zjednodušení (informace od české delegace)

• hnojiva RENURE (informace od nizozemské delegace)

• role SZP při zajištění vysokokvalitní a primární produkce potravin na farmách (informace od rakouské delegace)

• směrnice o habitatech a populace velkých masožravců (informace od finské delegace)

• iniciativa odolnosti vody – role zemědělství (informace od portugalské delegace)

Poznámka: Tento článek vychází z tiskové zprávy z jednání Rady pro zemědělství a rybolovu, které se konalo 23. ledna 2024 v Bruselu.