Rada pro zemědělství a rybolov, 15. července 2024

<p>István Nagy, maďarský ministr zemědělství</p>

Zemědělská politika zaměřená na zemědělce patří mezi horizontální priority maďarského předsednictví. Zájem zemědělců by se měl vrátit zpět do středu tvorby politik EU. Zaměříme se na zajištění toho, aby budoucnost zemědělství byla konkurenceschopná, odolná vůči krizi, udržitelná, vstřícná k zemědělcům a založená na znalostech.

István Nagy, maďarský ministr zemědělství

Maďarské předsednictví představilo svůj pracovní program na nadcházející semestr a nastínilo své hlavní priority v oblasti zemědělství a rybolovu.

Zemědělská politika EU zaměřená na zemědělce je jednou ze sedmi zastřešujících priorit maďarského předsednictví. Tento cíl je úzce propojen se dvěma dalšími průřezovými prioritami předsednictví, konkrétně s konkurenceschopností a řešením demografických výzev .

Maďarské předsednictví se zaměří na zajištění konkurenceschopné, krizové, udržitelné, zemědělcům vstřícné a na znalostech založené budoucnosti zemědělství.

V nadcházejícím semestru má maďarské předsednictví za cíl povzbudit Radu pro zemědělství a rybolov, aby využila institucionální přechodné období a poskytla nové Komisi pokyny při formulování pravidel zemědělské politiky EU po roce 2027.

Klíčovou prioritou předsednictví je navíc podpora udržitelného zemědělství s cílem dosáhnout rovnováhy mezi strategickými cíli Evropské zelené dohody, stabilizací zemědělských trhů a důstojnou životní úrovní zemědělců.

Životaschopnost venkovských oblastí

Rada vedla cílenou diskusi o způsobech, jak zlepšit dlouhodobou životaschopnost venkovských oblastí , se zaměřením na generační obměnu a demografické aspekty . Řešení demografických problémů je jednou ze sedmi priorit maďarského předsednictví.

Venkovské oblasti hrají klíčovou roli při zajišťování potravin, ochraně životního prostředí a ochraně kulturního dědictví EU . V posledních desetiletích však čelily několika ekonomickým a společenským změnám a výzvám, včetně demografických výzev a vylidňování.

Ministři zdůraznili význam opatření druhého pilíře společné zemědělské politiky (SZP) při podpoře rozvoje venkovských oblastí, zejména programů místního rozvoje vedených komunitou, jako je program LEADER.

Ministři zemědělství projednali opatření, která by zatraktivnila venkovské oblasti , včetně podpory mladých zemědělců, aby mohli začít hospodařit, zjednodušení, digitalizace, stimulace inovací a rozvoje obchodních příležitostí, služeb a infrastruktury.

Ministři dále zdůraznili, že ke zlepšení životaschopnosti venkovských oblastí je zapotřebí odpovídajících finančních prostředků , a zdůraznili, že SZP musí být doplněna dalšími fondy EU, vnitrostátními a regionálními fondy.

Rada rovněž zdůraznila význam kontroly venkova , konkrétně zajištění toho, aby byly politiky v souladu s potřebami a realitou venkova.

Rada znovu potvrdila svůj závazek dále podporovat prosperitu, odolnost a sociální strukturu venkovských oblastí a venkovských komunit. Ministři připomněli závěry Rady schválené v tomto ohledu v listopadu 2023.

Rada rovněž uvítala skutečnost, že vedoucí představitelé EU uznali význam živých venkovských komunit ve strategické agendě na období 2024–2029.

Zemědělská problematika související s obchodem

S ohledem na pokyny Evropské rady o obchodu se zemědělskými produkty a na závěry předsednictví schválené dne 24. června 2024 uspořádala Rada politickou rozpravu o nejnovějším vývoji.

Rada byla informována o aktuálních obchodních tocích zemědělsko-potravinářských produktů, o posledních jednáních o nových a probíhajících dvoustranných dohodách o volném obchodu ao nedávném mnohostranném vývoji . Ministři dále jednali o obchodu se zemědělskými produkty s hlavními obchodními partnery EU .

S ohledem na kladný přebytek obchodu se zemědělskými produkty EU ve výši téměř 18 miliard EUR v prvním čtvrtletí roku 2024 Rada uvítala skutečnost, že obchod se zemědělskými produkty v EU pokračuje v pozitivním trendu a že EU zůstává největším obchodníkem se zemědělskými produkty na světě.

Ministři mimo jiné připomněli význam obchodu založeného na pravidlech a jeho podpory na dvoustranné a mnohostranné úrovni . Rovněž znovu potvrdili svůj závazek podporovat Ukrajinu a uvítali aktivaci mechanismu nouzové brzdy stanoveného v nařízení o autonomních obchodních opatřeních pro vejce, cukr a oves.

Rada rovněž zdůraznila, že je důležité zajistit spravedlivou a spravedlivou hospodářskou soutěž a věnovat pozornost citlivým odvětvím EU.

V tomto ohledu Rada poskytla politické pokyny pro další kroky EU v těchto oblastech

Jiné podnikání

V rámci „jiné záležitosti“ poskytlo maďarské předsednictví Radě informace o výsledku politického fóra o pokroku ve výzkumu a inovacích ve střední a východní Evropě v rámci udržitelného hospodaření s přírodními zdroji, bezpečnosti potravinových systémů a rozvoje politiky biovýroby. v Bruselu dne 4. července 2024.

Ministři rovněž obdrželi od polské delegace informace o společném prohlášení deseti ministrů zemědělství a deseti ministrů pro výzkum iniciativy BIOEAST ohledně jejich závazku vytvořit celoevropské, ale geograficky zaměřené nové společné partnerství pro výzkum a inovace. Tato iniciativa by rovněž zahrnovala sousední země, včetně západního Balkánu, Ukrajiny a Moldavské republiky.

Španělská delegace předložila informace o nezbytných zlepšeních, pokud jde o propagační programy pro zemědělské produkty.

Rakouská delegace navíc poskytla informace o významu lesnictví a zemědělství .

Rada uspořádala neformální obědovou diskusi zaměřenou na „zachování evropských potravinářských tradic“ .