Hlavní výsledky – Rada pro zemědělství a rybolov, 23. září 2024

 

Ministři zemědělství zhodnotili druhý rok implementace strategických plánů společné zemědělské politiky s cílem identifikovat možná zlepšení pro období po roce 2027. Rada rovněž projednala situaci na zemědělských trzích a v oblasti komodit na základě informací poskytnutých členskými státy a aktualizace od Komise. Kromě toho si během neformální obědové diskuse ministři vyměnili názory na strategický dialog o budoucnosti zemědělství v EU.

Ministři rybolovu vedli výměnu názorů na řízení rybích populací sdílených se Spojeným královstvím v roce 2025. Diskutovali také o nadcházejících konzultacích s Norskem ohledně rybolovných příležitostí v roce 2025, aby poskytli Komisi politické směrnice pro pozici EU. Nakonec ministři rybolovu projednali i návrh Komise na aktualizaci rybolovných příležitostí pro roky 2024 a 2025 pro některé druhy ryb.

 

Ministři uvedli, že by uvítali větší  flexibilitu a zjednodušený postup přijímání a změn národních strategických plánů. Kromě toho upozornili na problémy související s pravidly pro podávání zpráv a zdůraznili, že by tato pravidla měla být dále zjednodušena.

 

Rada zejména uznala, že situace na zemědělských trzích je relativně stabilní, zmínila však problémy spojené s negativními účinky změny klimatu a  nepříznivými povětrnostními podmínkami , jako jsou povodně a sucha, vysoké vstupní náklady a šíření chorob zvířat .

Někteří ministři rovněž vyjádřili obavy ohledně provádění nařízení o odlesňování a vývoje souvisejícího s obchodní dimenzí, včetně čínských antisubvenčních šetření.

K tématu  Ukrajiny Rada vyzvala k pokračující podpoře této země, přičemž někteří ministři zmínili nutnost zohlednit dopad ukrajinského dovozu do EU.

V této souvislosti některé členské státy rovněž vyzvaly k rozšíření seznamu produktů dovážených z Ruska a Běloruska, na které se vztahují zvýšená cla.

Německá delegace podporovaná Francií navíc  předložila bod „jiné záležitosti“ o zvýšení prahu pro státní podporu de minimis , který získal podporu většiny ministrů zemědělství.

 

Zdroj: https://www.consilium.europa.eu