Odstraňování uhlíku: EP chce, aby systém certifikace EU zvýšil poutání uhlíku

  • certifikační rámec pro zajištění vysoce kvalitního odstraňování uhlíku a boj proti greenwashingu
  • Je třeba rozlišovat mezi odstraňováním uhlíku, pěstováním uhlíku a ukládáním uhlíku ve výrobcích
  • Odstranění uhlíku potřebné k doplnění nejvyšší priority snižování emisí skleníkových plynů

     


    Parlament přijal svůj postoj k novému certifikačnímu rámci EU pro technologické a přirozené odstraňování uhlíku, který má pomoci dosáhnout klimatické neutrality EU do roku 2050.

    Poslanci 448 hlasy pro, 65 a 114 se zdrželi hlasování, souhlasili s vytvořením systému, který by zlepšil schopnost EU kvantifikovat, monitorovat a ověřovat odstraňování uhlíku. Mělo by to pomoci zvýšit jejich využívání, vybudovat důvěru se zúčastněnými stranami a průmyslem a bojovat proti greenwashingu.

    Poslanci zdůrazňují, že systém musí být v souladu s mezinárodními standardy a že musí být vytvořen „registr EU“, který zajistí transparentnost, poskytne veřejnosti informace a zabrání riziku podvodu a dvojímu započítání odstranění uhlíku.

    Rovněž vidí potřebu rozlišovat mezi definicemi, kritérii kvality a pravidly pro odstraňování uhlíku, pěstování uhlíku a ukládání uhlíku ve výrobcích, a to kvůli jejich rozdílům a dopadu na životní prostředí.

    Více podrobností o postoji Parlamentu naleznete zde .

    Citát

    Zpravodajka Lídia Pereira (EPP, PT) po hlasování uvedla: „Změna klimatu je již tak závažná, že se nemůžeme spoléhat pouze na snižování emisí, ale musíme také odstranit uhlík. Tento nástroj to umožňuje, protože postupujeme s pravidly pro regulaci trhu, který je sužován greenwashingem, nedostatkem jasnosti a nedůvěrou. Certifikace pomůže přilákat soukromé investice do projektů na odstraňování uhlíku, čímž nám pomůže v našem klimatickém přechodu a podpoří vedoucí postavení Evropy v oblasti klimatu.“

    Další kroky

    Parlament je nyní připraven zahájit jednání s členskými státy EU.

    Pozadí

    V dubnu 2023 přijal Parlament usnesení o udržitelných uhlíkových cyklech , v němž se uvádí, že zatímco EU musí vždy upřednostňovat rychlé a předvídatelné snižování emisí skleníkových plynů, odstraňování uhlíku musí hrát stále větší roli při dosahování klimatické neutrality EU do roku 2050, aby se vyrovnaly emise, které nelze odstranit. .

    Tato legislativa reaguje na očekávání občanů týkající se změny klimatu a životního prostředí, jak jsou vyjádřena v návrhu 1(5) závěrů Konference o budoucnosti Evropy , kde požadují zavedení „certifikace odstraňování uhlíku, založené na robustních, solidní a transparentní uhlíkové účetnictví“.

    Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/