Trh EU s jatečným hovězím dobytkem zůstává neagitovaný

Rakousko: Ceny za telata mírně vzrostly

Na trhu EU s masným skotem panují poměrně stabilní tržní podmínky. Nabídka je ve většině zemí zvládnutelná, ale setkává se s klidnou poptávkou. V Německu je trh se samci skotu poněkud přívětivější než se samicemi. Trh s jatečnými kravami se region od regionu velmi liší. Někde se mluví o větším počtu, jinde je zvířat stále málo. Jateční podniky na ně ale vyvíjejí určitý tlak a požadují srážky, hlásí burza dobytka.
V Rakousku se nabídka mladých býků normalizuje a a trh je vyrovnaný. Ceny jsou zatím stabilní. Nabídka jatečných krav je o něco vyšší než v předchozích týdnech, více krav se uvádí na trh zejména na Západě. Regionálně bude mít sucho pravděpodobně také vliv na předčasné uvádění krav na trh. Tlak převládá především u hubených jatečných krav, zde je požadováno snížení cen. U jatečného telecího masa při normální poptávce nabídka klesá a ceny zde jdou mírně nahoru.

Rakouská dobytčí burza očekává tento týden cenu 4,29 eur/kg porážkové hmotnosti u mladých býků obchodní třídy R2/3. U jalovic se opět očekává 4,10 eur/kg a kotace na jatečné krávy má zůstat nezměněna na 3,79 eur/kg.

U jatečných telat je kalkulována o něco vyšší cena 6,15 eur/kg.

Uvedené základní ceny jsou ceny zemědělce bez zohlednění příplatků za kvalitu a množství.

 

Zdroj: https://aiz.info/