Pakt dovedností pro zemědělsko-potravinářský ekosystém

Když už jste tady, rádi bychom se s vámi také podělili o pokračující práci, která probíhá společně s Geopa-Copa a FoodDrinkEurope na Paktu dovedností pro zemědělsko-potravinářský ekosystém.

Pakt pro dovednosti představuje iniciativu vedenou EU na podporu zvyšování kvalifikace a rekvalifikace evropské pracovní síly napříč odvětvími. Podporuje evropské pilíře sociálních práv (zásada 1), evropskou agendu dovedností (akce 1 a 6), evropskou zelenou dohodu a novou průmyslovou strategii. Pakt pro dovednosti, který byl zahájen na konci roku 2020, obsahuje chartu zásad, která má za cíl „podporovat kulturu celoživotního učení pro všechny“ a „sledovat nabídku dovedností a poptávku po nich a zároveň předvídat potřeby dovedností“.

Specializovaný „ekosystém“ pro zemědělsko-potravinářský sektor koordinují Copa-Cogeca a FoodDrinkEurope, které sdružují nejen primární výrobce a potravinářský průmysl, ale také poskytovatele technologií a univerzity, aby měli široké spektrum zkušeností na podporu cíle partnerství.

Pro toto partnerství to znamená dobrovolnou koordinaci mezi jeho signatáři, jak na evropské, tak na vnitrostátní úrovni, vytváření synergií a nabídnutí jim včasný přístup k možnostem financování, jakož i propojení těchto zúčastněných stran se stávajícími evropskými projekty rozvoje zemědělsko-potravinářských dovedností.

Pro zemědělskou komunitu tato iniciativa uvolní potenciál zemědělské pracovní síly projít digitálním i zeleným přechodem a zároveň zlepšit jejich udržitelné postupy. Umožní zemědělcům získat digitální dovednosti a kompetence v oblasti udržitelnosti, aby dosáhli cílů Zelené dohody a zároveň zaplnili nedostatek pracovních sil a mezery ve stárnutí v zemědělském sektoru. Doufáme, že prostřednictvím dobrovolných iniciativ a nových aktivit na národní a regionální úrovni uvidíme rostoucí počet mladých a kvalifikovaných pracovních sil ve venkovských oblastech.

Máte-li zájem vstoupit do Paktu nebo se dozvědět více o výhodách partnerství, neváhejte nás kontaktovat.