Komise zvažuje výzvu k mimořádné flexibilitě v rámci druhého pilíře SZP

Exekutiva EU je otevřena podrobně prozkoumat výzvu členských států k větší flexibilitě ve výdajích na rozvoj venkova s ​​cílem pomoci evropským zemědělcům zasaženým válkou na Ukrajině, která vyvinula další tlak na zemědělský sektor. 

Požadavek byl předložen v dokumentu podepsaném koalicí členských států v čele s chorvatskou delegací a předložený ve čtvrtek (7. dubna) na zasedání ministrů zemědělství zemí EU-27 v Lucemburku.

Skupina požadující mimořádná dočasná podpůrná opatření v kontextu druhého pilíře Společné zemědělské politiky EU (SZP) zahrnuje Bulharsko, Kypr, Řecko, Itálii, Lotyšsko, Maltu, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko.

Celková alokace SZP je rozdělena mezi dva fondy (často označované jako „dva pilíře“ SZP), přičemž první se většinou zabývá přímými platbami zemědělcům a druhý podporuje rozvoj venkova.

Skupina požádala o využití dostupných finančních prostředků v rámci svých stávajících programů rozvoje venkova na léta 2021–2022 s cílem podpořit zemědělce a malé a střední podniky, které jsou krizí zvláště postiženy.

Pokud tento nový požadavek na flexibilitu projde, členské státy budou moci opět přesměrovat dodatečnou podporu zemědělcům a malým a středním podnikům zvláště postiženým současnou situací pomocí fondů rozvoje venkova, tak jako tomu bylo v červnu 2020 po vypuknutí krize COVID-19.

Zejména stále větší počet příjemců SZP již odstupuje od plánovaných investičních projektů v rámci druhého pilíře, protože musí čelit „dramatickému nárůstu“ vstupních nákladů – energie, hnojiv a krmiv.

Členské státy podporující dočasnou novelu rovněž požádaly, aby maximální výše individuální podpory „byla stanovena co nejvyšší, za předpokladu, že celková podpora v rámci tohoto opatření nepřesáhne 5 % celkové částky EAFARD (Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova) příspěvek na program rozvoje venkova (2021–2022).

Předkladatelé zároveň poukázali na to, že nehodlají vytvořit precedens ani zpochybňovat logiku a principy EZFRV.

„Rozsah probíhající krize však dnes vyžaduje maximální flexibilitu, aby bylo zajištěno, že sektoru budou urychleně poskytnuty všechny možné prostředky podpory,“ uvedl dokument předložený na Agrifish Council.

Komise vyjádřila ochotu návrh zvážit.

„Pokud jde o rozpočet, finance a právní omezení, prohlásil jsem, že jsme připraveni provést tuto analýzu,“ řekl novinářům komisař EU pro zemědělství Janusz Wojciechowski na tiskové konferenci po zasedání Agrifish Council.

Upozornil však, že tato připravenost prozkoumat žádost by neměla být považována za předcházení takovému jednání. „Podíváme se, zda je to možné, proveditelné a ospravedlnitelné,“ řekl komisař.

Členské státy rovněž vyzvaly Evropskou komisi, aby prozkoumala jakékoli další možnosti dodatečné flexibility v rámci současného rámce rozvoje venkova.

 

Zdroj: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/commission-considers-call-for-exceptional-flexibility-under-cap-second-pillar/