Jerzy Wierzbicki, předseda pracovní skupiny Copa-Cogeca pro politiku propagace se v článku navazujícím na požadavky skupiny GREENPEACE vyjádřil svůj názor nejen grafikou níže, ale i článkem, vyjadřujícím znepokojení a obavou, že evropší chovatele a jejich know how bude nahrazeno méně udržetelným dovozem z bloků, jako je Mercosur, což by poškodilo nejen evropské regionální kulinářské dědictví, ale zároveň umožní velkým nadnárodním společnostem propagovat jejich nové produktové řady.
Italští přátelé, přestaňte propagovat své salámy a další parmezán. Francouzští kolegové, nejste hrdí na to, že jste zemí s 365 různými sýry. Rakouskí kamarádi, schovejte svůj řízek. Španělští kolegové, odložte ty sušené šunky, které si získaly vaši pověst. Toto byla moje první reakce na novou studii „Greenpeace“, která sama vyhlásila „propagaci“ evropských zemědělských produktů Evropskou unií.
V podstatě si tento dokument o 25 stranách (včetně obrázků) klade za cíl prokázat, že „Evropská unie vynaložila navzdory svým politickým ambicím se strategií Green Deal nebo Farm to Fork od roku 2016 2020 více než 250 milionů eur na exkluzivní propagaci maso a mléčné výrobky, což by představovalo 32% celosvětového rozpočtu přiděleného na podporu zemědělských produktů určených pro průmyslové zemědělství “1.
Obrázek: Laboratorní maso – Je to opravdu to pod co jsme se podepsali?
Citovaná postava má šokovat, působit dojmem tweetu, ale šokující statistiky stranou, co nám tato „zpráva“ skutečně řekne, nebo spíše co nám neřekne?
Tato zpráva především neříká, že k jejímu uvolňování dochází ve specifickém kontextu, ve kterém Evropská unie v současné době diskutuje o vývoji své propagační politiky, a zejména o tom, jak ještě více podpořit udržitelnost zemědělství. postupy, které mají povzbudit zemědělce EU v jejich úsilí o efektivnější produkci. Zemědělci, družstva, agronomové a vědecká komunita znásobili své úsilí o vybudování zemědělství, které více respektuje životní prostředí a dobré životní podmínky zvířat. Nepodporovat tuto práci by znamenalo jednoduše otočit se zády těm, kteří denně investují do svých farem. Greenpeace vám neřekne, že zemědělství je jedním z mála odvětví, kterému se za posledních 20 let podařilo snížit emise CO2, nebo že Evropa má nejvyšší standardy dobrých životních podmínek zvířat na světě. Tato zpráva nebude uvažovat o tom, že pokud se rozhodneme přestat podporovat produkci evropských potravin, jiní neváhají v tom pokračovat a určitě to bude na úkor hospodářských zvířat a životního prostředí v regionech, které se ani nepřibližují standardům, které musí naši evropští zemědělci dodržovat. Pokud skutečně chceme zemědělství EU, které je udržitelnější než v současné době je, ostrakování více než jedné třetiny jejích pracovníků ve prospěch produkce ze třetích zemí bez ohledu na zájmy životního prostředí rozhodně nepomůže.