Aktuality z EU

Zvolená předsedkyně Komise stanoví své priority pro portfolio zemědělství:

Ve svém dopise von der Leyen zdůraznila panu Wojciechowski (PL, designovaný komisař pro zemědělství) potřebu zaměřit se na ambice Evropy v oblasti nulového znečištění a zajistit, aby zemědělství „přispívalo k našim cílům v oblasti klimatu, životního prostředí a biologické rozmanitosti“, zejména snížením používání pesticidů, hnojiv a chemických látek v Evropě “.

Designovaný komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski v rozhovoru prohlásil, že EU musí přestat myslet na zemědělství v mezích sedmiletého rozpočtového plánu EU a začít plánovat desetiletí předem. Proto, pokud bude potvrzen jako komisař pro zemědělství, plánuje zavést cíle sahající do roku 2050.

Strategie by tedy nastínila například počet a velikost farem potřebných v zemědělství EU v budoucnu a plán, jak udržet mladé lidi na venkově.

Odstupující komisař Phil Hogan, který bude dohlížet na obchod EU, v jiném rozhovoru prohlásil, že „členské státy a nikoli Evropská komise budou v rámci společné zemědělské politiky po roce 2020 směřovat přesnou podporu a financování inovací a digitalizace zemědělství“. Je však zpochybňována schopnost členských států podniknout v této oblasti okamžitá opatření bez vedení EU.