Ze zahraničního tisku

Evropský parlament schvaluje nový výbor pro živou přepravu zvířat

Evropský parlament schválil v pátek (19. června) zřízení vyšetřovacího výboru pro živou dopravu zvířat, přičemž drtivá většina 605 z 689 poslanců EP souhlasila poté, co audity odhalily hlavní problémy týkající se dobrých životních podmínek zvířat během přepravy.

Vyšetřovací výbor je vyšetřovací nástroj, který může Parlament zřídit za účelem řešení naléhavých společenských otázek.

Výbor posoudí hlavní překážky, které v současné době brání prosazování nařízení o dopravě, a bude rovněž pověřen zkoumáním povinností Evropské komise a členských států při vymáhání a provádění pravidel.

Výzva pro tento vyšetřovací výbor přišla od 183 poslanců EP, v žádosti původně předložené v roce 2018.

Evropská komise provedla v průběhu posledních tří let několik auditů dobrých životních podmínek zvířat během přepravy a odhalila hlavní problémy dobrých životních podmínek zvířat a nízkou úroveň dodržování předpisů.

Evropský účetní dvůr ve své zprávě  o provádění právních předpisů v oblasti dobrých životních podmínek zvířat rovněž dospěl k závěru, že „během přepravy přetrvávají nedostatky v některých oblastech souvisejících s otázkami dobrých životních podmínek zvířat“.

Jedná se o první šetření, které Parlament schválil v tomto legislativním mandátu, a pouze třetí od svého založení.

Mluvčí sdružení zemědělců COPA-COGECA pro agenturu EURACTIV řekl, že dobré životní podmínky zvířat během přepravy jsou „složitou otázkou“ a domnívají se, že „nelze vyřešit jednoduše zákazem nebo stanovením omezení doby přepravy“.

„Před přijetím jakékoli nové právní úpravy bychom rádi viděli, že členské státy přísně provádějí nařízení Rady (ES) č. 1/2005 a všechny ostatní právní předpisy EU o dobrých životních podmínkách zvířat,“ dodaly.

Toto rozhodnutí však vřele přivítaly skupiny kampaně zaměřené na dobré životní podmínky zvířat, které jej chválily jako krok správným směrem.

Olga Kikou, vedoucí oddělení pro soucit ve Světové zemědělské EU, uvedla, že toto rozhodnutí „přináší naději“ a zdůrazňuje, že zvířata často čelí „dlouhým a strašlivým cestám“ po celé EU.

„ Právo EU by mělo chránit zvířata před takovým utrpením, přesto většina zemí EU nesplňuje právní požadavky týkající se dopravy a umožňuje takovou krutost pokračovat. To musí skončit, “dodala a dodala, že EU musí„ snížit počet a celkovou dobu přepravy a ukončit vývoz zvířat mimo hranice EU “.

Pierre Sultana, ředitel Úřadu evropské politiky FOUR PAWS, uvedl, že rozhodnutí bylo „jasným znamením pro členské státy a Komisi, aby udělaly více pro to, aby se vyhnuly utrpení zvířat a prosadily regulaci EU“.

Zdroj: https://www.euractiv.com/


 

Český předseda vlády Andrej Babiš v sobotu (20. června) obvinil Evropský parlament ze „zasahování“ poté, co naléhal na mechanismy k zastavení zneužívání dotací EU.

 

Babiš je podezřelý ze střetu zájmů jako majitel Agrofertu –  potravin, chemikálií a médií, které jsou příjemci dotací EU, a zároveň politik rozhodující o tom, kde dotace skončí.

Čtvrtý nejbohatší Čech, Babiš převedl společnost Agrofert do svěřeneckých fondů v roce 2017, ale data ukazují, že stále participuje na zisku ze skupiny. V pátek evropští zákonodárci vyzvali Evropskou komisi, aby zavedla opatření k zabránění střetu zájmů.

Babiš uvedl, že evropští zákonodárci „podněcovali kroky týkající se konkrétního trestního řízení na českém území bez konkrétních znalostí a důkazů.

„Myslím, že to lze vnímat jako důkaz politického a mediálního tlaku na české soudnictví a zasahování do vnitřních záležitostí,“ uvedl Babiš ve zprávě zveřejněné tiskovou agenturou ČTK.

Babiš rovněž čelí policejnímu šetření za podvody s dotacemi EU spojené s farmou poblíž Prahy, kterou údajně vyřadil z Agrofertu, aby byla způsobilá pro dotaci pro menší společnosti. Evropští zákonodárci také kritizovali Babiše za nenávistné projevy zaměřené na delegaci Evropského parlamentu, která navštívila Prahu v únoru a s kterou se údajně odmítl setkat. Více se dozvíte zde.

Zdroj: https://www.euractiv.com/