Konference v AJ: Nezamýšlený dopad evropských norem udržitelnosti na globální potravinové systémy | Online konference (22. února)

Konference pořádána 22. února.

Cílem akce je vznést relevantní otázky týkající se dopadu cílů udržitelnosti Evropské zelené dohody na obchod se třetími zeměmi, se zaměřením na živobytí farmářů ve zranitelných venkovských oblastech exportních zemí.

Chceme podporovat otevřený dialog mezi všemi aktéry napříč potravinovým řetězcem, od farmářů po zástupce průmyslu a tvůrce politik.

O debatě
Potravinové systémy přímo souvisí s cíli udržitelného rozvoje (SDG). Často se předpokládá, že normy EU se týkají pouze evropských zemědělců, ale architektura Green Deal bude mít významný lidský dopad na venkovské aktivity po celém světě. Latinská Amerika, Afrika a Indie se mimo jiné budou muset přizpůsobit a začlenit tento posun v paradigmatu udržitelnosti do svých vlastních potravinových systémů. Nové standardy udržitelnosti proto s největší pravděpodobností ovlivní obchodní vztahy mezi EU a třetími zeměmi.

Konference proto prozkoumá, jak Zelená dohoda EU a její environmentální normy přímo a nepřímo ovlivní mezinárodní potravinářský sektor a živobytí farmářů ve zranitelných venkovských oblastech exportních zemí.

Prof. Alan Matthews představí své závěry v příspěvku, který bude při této příležitosti zahájen. Jeho výzkum se zaměří na možné nezamýšlené důsledky pro politické cíle EU, jako je koherence jejích politik pro rozvoj, migraci a bezpečnostní cíle norem udržitelnosti souvisejících se zemědělsko-potravinářskými prvky Evropské zelené dohody.

Akce se dále zaměří na 2 hlavní témata během 2 diskusních kol:

  1. kávu a kakaové boby
  2.  na luštěniny, sušené ovoce a ořechy.

 

Konference začne v 15:00 a bude trvat přibližně 2:15.
Diskuse bude probíhat online. Přednášející a podrobnosti o akci budou oznámeny v následujících týdnech.

REGISTRUJTE SE ZDE