Aktuality z EU – Současní navrhovaní kandidáti na komisaře

Současní navrhovaní kandidáti na komisaře dle nejnovějších zpráv:

BELGIE: Didier Reynders – Belgický ministr zahraničí podle belgického tisku údajně přikývne poté, co se v Radě Evropy nedostane na nejvyšší místo.

BULHARSKO: Mariya Gabriel – šéfka digitální technologie u komisaře Junckera. Bulharský komisař by mohl v příštím období převzít portfolio pro zemědělství a rozvoj venkova.

ČESKÁ REPUBLIKA – Věra Jourová – současná šéfka spravedlnosti, Jourová má údajně zájem přejít na portfolio obchodních nebo vnitřních trhů.

DÁNSKO: Margrethe Vestager – Vestager je ve frontě na pozici vyššího viceprezidenta ve správě von der Leyena. Mohla by se držet svých současných povinností (hospodářská soutěž) nebo dokonce absorbovat další oblasti politiky, jako je průmysl, energetika nebo klima. 

ESTONSKO: Kadri Simson – V současné době působí jako Estonská komisařka poté, co se Andrus Ansip rozhodl zaujmout své místo v EP, Simson je v dobré pozici, aby jí mohla být přidělena odpovědnost v oblasti energetiky, dopravy nebo vnitřního trhu.

FINSKO: Jutta Urpilainen – Její nominace zrušila jakékoli zvěsti, že neúspěšný kandidát na předsedu Komise Alexander Stubb by mohl být finským leaderem na komisaře.

FRANCIE: Sylvie Goulard – GOULARD je v současné době zástupkyní guvernéra francouzské centrální banky, ale nedávno čelila kritice údajného zneužití finančních prostředků EU její stranou během jejího působení v Evropském parlamentu.

CHORVATSKO: Dubravka Šuica  – europoslankyně Šuica, je nyní ve svém druhém mandátu Evropského parlamentu, je bývalou starostou Dubrovníku a místopředsedou EPP. Nejnovější člen EU by se mohl zaměřit na zemědělství, hospodářství nebo rozšíření EU.

ITÁLIE: žádné zprávy

IRSKO: Phil Hogan  – Zemědělský car bloku blokuje pobyt v Bruselu a údajně má zájem o převzetí obchodu nebo dokonce o udržení svých současných povinností.

KYPR: Stella Kyriakides – Kyriakides v současné době jako zákonodárce působil také jako předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

LITVA: Virginijus Sinkevičius  – 28letý ministr hospodářství Litvy by mohl skončit jako jeden z nejmladších komisařů, který kdy nastoupil do úřadu, a jen jako druhý zástupce strany zelených. Sinkevičius, který pochází ze strany Farmers and Greens Party, která ve skutečnosti není přidružena k evropskému ekvivalentu, čelil kritice svých kolegů za nedostatek zkušeností a je známý tím, že na svém stole má baseballovou čepici „Make America Great Again“ (pozn. red. slova nynějšího prezidenta USA, který si v podtextu neuvědomil, že Amerika je označení 2 kontinentů, tedy ne pouze USA) . Stále existují pochybnosti o tom, zda by byl skutečně klasifikován jako Zelení / EFA nebo nezávislý člen komisaře, pokud by tuto práci zajistil

LOTYŠSKO: Valdis Dombrovskis – viceprezident pro euro Dombrovskis je také jedním z kádrů vracejících se komisařů.

LUCEMBURSKO: Nicolas Schmit – Jeho nominace byla urovnána vládní dohodou dosaženou po všeobecných volbách v roce 2018 a ukazuje, jak vážně Velkovévodství jmenuje komisaře. Schmitovo potvrzení také vyplatilo jakékoli naděje v Bruselu, že Claude Turmes, bývalý vlivný europoslanec známý pro jeho zvládnutí energetické politiky, bude přikývnut.

MAĎARSKO: László Trócsányi – Bývalý ministr spravedlnosti a současný europoslanec Trócsányi bude určitě čelit grilování poslanců Evropského parlamentu, pokud von der Leyen přijme jeho nominaci z Budapešťě, a to vzhledem ke skluzu Viktora Orbána v otázkách právního státu.

MALTA: Helena Dalli  – Není jasné, jaké pracovní místo by Dalli měla, nyní je za Maltu v EK environmentální šéfka Karmenu Vella.

NĚMECKO: Ursula von der Leyen – Po zajištění úzké většiny z Evropského parlamentu, je v příštích pěti letech předsedkyní EK.

NIZOZEMSKO: Frans Timmermans  – Timmermansovi byla přislíbena role vyššího viceprezidenta, podobná jeho současné práci. Zdroje Komise říkají, že by mohl být znovu pověřen portfoliem právního státu, ačkoli existují otazníky, zda podpora střední a východní Evropy pro kandidaturu von der Leyena byla podmíněna tím, že Holanďan bude zbaven odpovědnosti, díky které je u zákonodárců nepopulární v Praze a Budapešti.

POLSKO: Janusz Wojciechowski  – Ursula von der Leyen nabídla Polsku zemědělské portfolio ve své nové výkonné moci, ale to zůstává nejisté, když se původní kandidát stáhl. Wojciechowski pozadí však odpovídá této roli. Polský právník je v současné době auditorem Evropského účetního dvora. Pochází z polského venkova a byl členem a nějakou dobu vůdcem Polskie Stronnictwo Ludowe nebo Polské rolnické strany (PSL). Než se připojil k soudu, byl poslancem EP ze seznamu stran práva a spravedlnosti (PiS). Působil také jako viceprezident zemědělského výboru Evropského parlamentu.

PORTUGALSKO: Elisa Ferreira  – Pokud zajistí souhlas VON DER LEYENA a Evropského parlamentu, FERREIRA nahradí Carlosa MOEDASA v křesle pro výzkum, vědu a inovace.

RAKOUSKO: Johannes Hahn – Stávající šéf rozšíření EU byl nominován na další kolo v Bruselu poté, co se poprvé dostal na ústředí Berlaymont v roce 2010 jako komisař pro regionální politiku.

RUMUNSKO: Dan Nica nebo Rovana Plumb – vláda, která dá von der Leyen co chce, Bukurešť navrhla dvě jména.

ŘECKO: Margaritis Schinas – díky jeho roli hlavního mluvčího mohl být Schinasovi přiděleno jakékoli portfolio po třech desetiletích zkušeností v aréně EU.

SLOVENSKO: Maroš Šefčovič – Slovenský úředník v současné době je viceprezidentem, který dohlíží na energetickou unii, možné je že bude opět pověřen stejnou prací.

SLOVINSKO: Janez Lenarčič – slovinským velvyslancem v EU je volba bývalé jugoslávské země.

ŠPANĚLSKO: Josep Borrell

ŠVÉDSKO: Ylva Johansson – ministryně zaměstnanosti Johansson je připravena převzít o křeslo EK.