Nespokojenost s nastavením podpor jsme zaslali ministru zemědělství

 

(Představitelé Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů (ČMSZP), Sdružení dovozců zemědělské techniky (SDZT) a Asociace zemědělské a lesnické techniky (A.ZeT) se minulý týden obrátili otevřeným dopisem na ministra zemědělství Marka Výborného, aby vyjádřili nespokojenost s aktuálním nastavením investičních podpor, které byly předloženy Ministerstvem zemědělství. V dopise požadují, aby pícninářské technologie nebyly vyloučeny ze způsobilých výdajů.

 

Předseda ČMSZP František Winter připomněl, že Ministerstvo zemědělství aktuálně přehodnocuje nastavení investičních podpor v oblasti zemědělství. V této souvislosti chtěli zástupci zmíněných organizací upozornit na význam zajištění dostatečné podpory pro pícninářské technologie na trvalých travních porostech (TTP) v horských a podhorských oblastech (ANC). Tito zemědělci hrají klíčovou roli při udržování tradičních způsobů hospodaření a zachování kulturní krajiny, což je nezbytné pro dlouhodobě udržitelné zemědělství v těchto regionech. Je důležité, aby investiční podpora reflektovala potřeby všech, kteří se snaží hospodařit v souladu s ekologickými a environmentálními zásadami, konstatoval.

V otevřeném dopise se pak uvádí, že přímé vyloučení pícninářské technologie pro zemědělce s travními porosty de facto znemožňuje účast na investičních pobídkách z dotačních titulů. Tímto krokem jsou diskriminováni ti, kteří provozují pastevní chovy hospodářských zvířat v nehostinných a méně produkčních lokalitách,“ napsali zástupci ČMSZP, SDZT a A.ZeT s tím, že tento druh hospodaření, příznivý jak pro welfare zvířat, tak pro životní prostředí, se bez potřebných technologií stává dlouhodobě neudržitelným. Technologie, které zemědělci v těchto oblastech potřebují, jsou zásadní pro zajištění krmiva a udržení kulturní krajiny. Bez těchto postupů hrozí zvýšení výskytu toxických bylin a invazivních rostlin, což by mohlo mít negativní dopady nejen na životní prostředí. Negativní vliv by to mělo i na ekonomiku podniků, a to nejen těch, které se zabývají prodejem těchto technologií. Proto požadují přehodnocení stávajících podmínek investičních podpor,“ konstatovali. Podle nich je nezbytné, aby všichni zemědělci, včetně těch hospodařících v horských a podhorských oblastech, měli možnost žádat o investiční pobídky. V opačném případě je současné nastavení diskriminuje a ohrožuje jejich dlouhodobou udržitelnost. Konkrétně žádáme, abyste nevylučoval tyto technologie ze způsobilých výdajů a ponechal volbu toho, co si konkrétní farma, družstvo či zemědělec pořídí, na nich samotných,“ uvedli v otevřeném dopise. Tajemník Sdružení dovozců zemědělské techniky a Asociace zemědělské a lesnické techniky Martin Jurkovič poukázal na to, že pěstování pícnin přispívá ke zmírnění negativních dopadů, kterým české zemědělství v posledních letech čelí. Jedním z těchto negativních trendů je pokles podílu živočišné výroby z 50 procent na 35 procent celkové zemědělské produkce. „Pícniny přitom slouží jako zdroj kvalitních krmiv pro hospodářská zvířata a jsou tedy důležitým vstupem v živočišné výrobě. Kromě toho pícniny pomáhají poutat organický uhlík v půdě, omezují erozi a podporují biodiverzitu na polích, kde převládají monokultury. Proto je podpora pěstování pícnin a zařazení pícninářských strojů do dotačních programů klíčové pro udržitelné a efektivní hospodaření v českém zemědělství,“ zdůraznil.

Připomínky byly podle otevřeného dopisu opakovaně prezentovány v rámci pracovních skupin Ministerstva zemědělství a monitorovacího výboru Ministerstva zemědělství. Přesto však naše podněty nebyly zohledněny, což vedlo k nárůstu nespokojenosti mezi zemědělci, zejména těmi, kteří se věnují hospodaření v horských a podhorských oblastech a kteří řeší welfare zvířat v těžko dostupných pastevních areálech,“ uvedli autoři dopisu s tím, že jejich pozici sdílejí i další nevládní zemědělské organizace.

Více zde:  Otevřený dopis ministrovi zemědělství Marku Výbornému

ZDROJ: ProfiPress